Данък „вредни храни“ (както стана известен данъкът „Обществено здраве“) не е погребан, обяви здравният министър Петър Москов в ефира на Нова телевизия. По думите му, той няма фискални, а здравни цели - промяна в хранителните ни навици. Данък „Обществено здраве“ ще бъде внесен следващия месец в Министерския съвет. Москов уточни, че този данък не е част от управленската програма, а е инициатива на Здравното ведомство и Спортното министерство.

По другата актуална тема - за пръстовия отпечатък, Москов обяви, че до началото на април счита, че ще бъде въведен в аптеките и болниците. Тече процедурата по обществената поръчка за избор на изпълнител.

Москов увери, че всеки един български гражданин, който си плаща редовно здравните осигуровки, ще може да получава направления, независимо дали е в началото на месеца, или в края.

По повод твърденията, че апаратът за радиохирургия „Кибер нож“ срещу рак не работи, Москов бе категоричен, че това е невярна информация. В пет големи болници е закупена такава апаратура, подчерта той. В болница „Иван Рилски“ целият процес е завършен и там вече има оперирани пациенти с радиохирургия. В момента, в който се завършат документите и на останалите четири болници, ще се работи с новата апаратура. Очаква се това да се случи от другата седмица.

По темата за ваксините пък здравният министър успокои родителите, че имунизационният календар на децата им е осигурен.