Наложително е държавата да бъде проактивна и да се опита да въвлече и пациентите в опазването на обществените средства. Това заяви пред bTV председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Думите му бяха по повод ареста на лекари, които източват НЗОК.

Той изрази надежда, че с новото ръководството на Здравната каса ще настъпят промени в начина, по който се контролират дейностите. Всеки здравноосигурен български гражданин трябвало да бъде информиран, когато от негово име някой заяви плащане към НЗОК.

Предстои днес в сградата на Министерството на здравеопазването да бъде подписан Националния рамков договор за 2023-2025 г.

Д-р Маджаров посочи, че в тазгодишния бюджет вниманието отново е насочено към извънболничната помощ, която по негови думи е била изоставена.

Разкриха схема с фиктивни прегледи на хора с увреждания в Пловдив

Разкриха схема с фиктивни прегледи на хора с увреждания в Пловдив

Нанесените щети са за над 5 млн. лева

Медикът отбеляза, че парите за изследвания в извънболничната помощ дълги години са били неглижирани.

Той заяви, че ще бъдат преизчислени всички направени прегледи с новите цени, които се подписват сега. По същия начин ще бъдат преизчислени и дейностите при общопрактикуващите лекари.

"Проблемите в специализираната помощ обаче са, че една немалка част от медицинските центрове заплащат на лекарите минимални проценти от този преглед. Има случаи, в които дори от стойността на прегледа медицинският център заплаща не повече от 30%", поясни Маджаров.

Българският лекарски съюз подписва НРД
Обновена

Българският лекарски съюз подписва НРД

Решението бе взето с 226 гласа „за“, 31 „против“ и 8 „въздържал се“ на 75-тия събор на БЛС

Запитан как ще се променят заплатите на медиците, той отбеляза, че болниците са различни и някои успяват да дават добри заплати, а други - не.

"Няма как да се случи нещо, без да се обърне внимание на това, че средствата в здравеопазването в България практически не са 6 милиарда за медицински услуги, а само половината от тези пари. Това, че се опитваме да настроим директори срещу лекари, или лекари срещу директори, или общество срещу директори няма да реши проблемите", категоричен бе той.