Противогрипни ваксини няма по аптеките, очаква се втора доставка в началото на ноември месец, но не е ясно до каква степен тя ще стигне. След стартирането на държавната програма за ваксинация на възрастните хора през личните лекари, дори и за тях не се знае дали ще има достатъчно.

В студиото на БТВ Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ, обясни, че заявката за ваксини се прави една година предварително. Тази година заявката е била за много по-голям брой ваксини именно заради националната програма. Въпреки това те ще се окажат недостатъчно, тъй като интересът към тях е драстично по-голям заради коронавируса. Преди една година обаче не сме могли да знаем за разпространението на тази нова инфекция.

Ваксините срещу грип са в страната

Ваксините срещу грип са в страната

Предстои доставката им до личните лекари

В момента се водят преговори за допълнителна заявка, но доставката на още количества ще е изключително трудна.

Ваксината за грип е специфична и тя не може да ни предпази от коронавирус, обясни Ива Христова. Грипът обаче си е сериозно заболяване, което разклаща цялата именна система и здравен статус, като организмът става много по-податлив на всички други инфекции, включително и на ковид.

Не сме застраховани от влошаване на ситуацията с пандемията от COVID-19, както е във Франция и Испания, според Христова. Затова е разумно е да действаме динамично с мерките, според ситуацията. Разрастването на епидемията през есента е логично и очаквано. От прогнозите това, което не се е случило, е сериозното ограничаване на епидемията през лятото. Имало е ограничаване, но не се е случило в размера на прогнозите.

Учените от БАН - на 1/3 от пътя за изготвяне на ваксина срещу COVID-19

Учените от БАН - на 1/3 от пътя за изготвяне на ваксина срещу COVID-19

През април започва тестването й върху мишки

За щастие няма цялото население няма да преболедува, според Христова. Част от населението обаче има някакъв имунитет, който може да е проява на кръстоносан имунитет срещу други коронавируси. Все още няма категорични данни за БЦЖ ваксината, която се проучва и резултатите са окуражаващи, но е ранно да се правят заключения.

Все още е рано да се правят прогнози и за това как българите ще изкарат предстоящите през декември празници: Най-вероятно да посрещнем празниците в тесен семеен кръг, но все пак с близките си, каза Ива Христова.

Д-р Ненков: Противогрипната ваксина е подходяща за хора над 65 години

Д-р Ненков: Противогрипната ваксина е подходяща за хора над 65 години

Той подчерта, че откакто има ваксини, те не са навредили на някого