"Всички искат повече". За това призна директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев пред Нова телевизия във връзка с въпроса къде изтичат парите за здраве.

Той отчете, че ако се прегледа бюджетът на НЗОК за догодина половината средства за болнична помощ и за първичната извънболнична медицинска помощ отиват 19 млн. лв. Около 130 млн. лв. отиват за достъп до нови лекарства и до повишаване на нивата на реимбурсиране.

По думите на Дечев заплатите на здравните специалисти зависят от клиничните пътеки. Те няма от какво да зависят друго, такъв е моделът, подчерта шефът на Касата.

На въпрос каква сума е необходима от бюджета, за да няма проблеми и всички да бъдат доволни, д-р Дечо Дечев заяви, че ако съществуващите средства се разпределят на по-малък брой изпълнители на медицинска помощ, пациентът ще усети по-добра грижа и качество отколкото досега.

Близо 26% от бюджета на НЗОК за догодина предвидени за лекарства

Близо 26% от бюджета на НЗОК за догодина предвидени за лекарства

Това ще позволи достъп на пациентите до иновативните терапии от позитивния списък

По думите на шефа на НЗОК проблемът с интересите на болните и болниците се случва, защото в продължение на години, проблемите, които трябваше да бъдат решени, са замитани и прехвърляни.

Идва момент, в който напрежението нараства и се изразява главно в това, че лекарите, които предоставят медицински услугите не са доволни, а потребителят на услугата има проблем с качеството, обясни Дечев.

Той посочи, че призивите лекарите и пациентите да се обичат са популистки послания.

Определят 400 млн. лв. повече за Здравната каса през 2020 г.

Определят 400 млн. лв. повече за Здравната каса през 2020 г.

Най-много ресурс ще има за болниците, обещават на НСТС

Във връзка със смъртта на 3-годишното момченце и замесените болници, Дечев  запита с какво решението за построяването на нова педиатрична болница ще промени настоящия казус. 

Според него най-опасното е, ако не си извлечем правилните изводи. Не трябва да се гледа случаят от неговата медицинска част, а какво ще допринесе, ако инвестираме 100 млн. лв. в нова сграда, запита шефът на НЗОК.

Той отчете, че Педиатрията не отговаря по определен критерии, защото има пробиви и не може да бъде окомплектована с кадри. Д-р Дечев недоумява защо Педиатрията е първото място и най-високото ниво, където отиват родителите с детенцето си и ги изращат на друго място.

Нова оценка на конструкцията на Детската болница искат от Национална мрежа за децата

Нова оценка на конструкцията на Детската болница искат от Национална мрежа за децата

Деца и родители сега обикалят 17 болници в София

Той призна, че е нарушена връзката между болничната и извънболничната помощ. Шефът на НЗОК изрази притеснение да не се отиде в популистка посока и лечебни заведения, които нямат вина, да получат такава.

По отношение на поставянето на стентове на здрави хора в пазарджишката болница, д-р Дечев изтъкна, че експертният потенциал на хората в НЗОК не е достатъчен да преценят на кой пациент са поставени ненужни стентове. Има едно залитане в поставянето на такива стентове, но нашето мнение от Касата е, че има голяма дозина истина в това, което беше изнесено по медиите, призна Дечо Дечев.

По думите му за такива неща като поставянето на стентове или правене на определена интервенция, хората трябва да се допитат до второ или трето мнение.

Детската болница да е готова до 2 години очаква Ананиев

Детската болница да е готова до 2 години очаква Ананиев

През месец май - нова среща на министъра и педиатри