Дифузно, а не клъстерно е разпространението на коронавирус в София. Така тълкуват новите 60 рекордни случая от Столичната РЗИ. Не става дума за конкретни огнища, съобщи bTV.

За последното денонощие у нас беше отбелязан рекорд за най-много случаи на COVID-19 за денонощие - 166 от направени 2775 PCR теста.

Според пулмолога Александър Симидчиев вирусът не е променил своята сила, а се е променило отношението на хората към заразата.

"От гледна точка на правителството - повече тестове - повече открити заразени. От гледна точка на хората - свободно поведение - повече заразени", поясни той.

166 нови случая на коронавирус, двама починали

166 нови случая на коронавирус, двама починали

Нов рекорд след 2 775 теста за последното денонощие

Във Варна новите случаи са 8 - сред тях е и служител на общината. В момента там се установяват контактните му лица. Сградата беше затворена за дезинфекция и ще отвори отново в понеделник. В Кюстендил утре отменят емблематичният Празник на черешата. Причината освен ръст на случаите е и огромният брой берачи на череши от други градове.

Опасенията са да не се струпат хора на площада и да се създаде опасност от масово заразяване. Ромската махала остава под карантина.

Освен в столицата, рекорд беше отчетен и в Област Пловдив. Там новозаразените са 13. Между тях са лекар и дъщеря ѝ, както и готвачка от детска градина. Трима от заразените са в болница, останалите са под карантина в домовете си. Случаите са от различни точки на областта и не са свързани. Общото между всички е, че карат леко заболяването. Някои дори безсимптомно.

Стабилно е състоянието на работника, пострадал при срутването на тунел "Железница". Вчера стана ясно, че той също е заразен. Настанен е в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА.