За последните 24 часа регистрираните новозаразени с коронавирус в община Кюстендил са 13 случая. Така общият брой на заразените надхвърля 100, като 91 са само в кв. "Изток", съобщи БНТ.

Здравните власти смятат, че става въпрос за семейни огнища, в които се разпространява заразата.

Броят продължава да расте. От общината предприемат все по-строги мерки за дезинфекция на квартала и забрана за влизане и излизане от квартала.

Живеещите в квартала са правили опит да преминат през места, различни от изградените пунктове. От общината са изградили втори кръг за проверка на всички. Има и допълнителни полицейски патрули в града, които проверяват местожителството на хората, които влизат в магазини, банки и други сгради.

Ако излезлите са от кв. "Изток" им се налага глоба.

През последните няколко дни са зачестили обажданията до Спешна помощ. От общината са предприели мерки за разкриването на допълнителен медицински кабинет, който да обслужва живеещите в кв. Изток.

Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, обяснява, че по-голямата част от тях са се появили голи до кръста пред хранителните вериги, без маски се опитали да влязат в банковите офиси и са създавали напрежение.

По думите на кмета нямало как тези хора да бъдат карантинирани, тъй като нямали регистрация в кв. "Изток".