Премиерът Димитър Главчев посети днес Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев", за да се запознае на място с неотложните нужди на здравното заведение. Преди това той се срещна с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и ръководител на Клиниката по детска неврология на болница "Проф. Иван Митев" проф. Иван Литвиненко, съобщи Правителствената информационна служба.

По време на посещението стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген за болницата е приключила, а предстои приключването на процедурата за купуване на скенер. Премиерът Главчев ще инициира среща на 7 май с министъра на здравеопазването, вицепремиера и министъра на финансите, изпълнителния директор на болницата и проф. Литвиненко, на която ще бъдат обсъдени и намерени решения на най-належащите проблеми на педиатрията.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че служебният министър-председател Димитър Главчев ще подаде сигнал в Държавна агенция "Национална сигурност" и прокуратурата по случая с "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и аз", за да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение.

Припомняме, на 30 април в последния работен ден преди празничната поредица, служебното правителство одобри разрешението за създаването на частната детска болница в София, като обществената, а и политическата реакция на това бе остра, след като няколко правителства подред отказваха такова, за да не се застраши изграждането на държавната Национална детска болница, за която се говори вече десетилетия.

Още същия ден реагираха от Обществения съвет към проекта за НДБ, както и от президентството, последваха позиции от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България", които също се заканиха да сигнализират прокуратурата и ДАНС, както и на Делян Пеевски от името на ДПС. Техните позиции бяха подкрепени и от БСП. От ГЕРБ-СДС заеха уклончива позиция, в която подчертаха приноса си за проекта за Национална детска болница, но не заявиха, че проектът за частна такава трябва да бъде спрян.

Ден след взетото от МС решение Димитър Главчев го отмени. Премиерът също заяви, че ще поиска писмени обяснения от министъра на здравеопазването Галя Кондева относно фактите и обстоятелствата по случая, като в прессъобщението не личеше служебният премиер изобщо да е бил наясно с гласувания дневен ред на заседанието, което водеше.