Очаква се служебният министър-председателят Димитър Главчев да подаде сигнал в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата по случая с "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", гр. София, за да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение.

Решението на министър-председателя е в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта, посочват от Министерски съвет.

Припомняме, на 30 април в последния работен ден преди празничната поредица, служебното правителство одобри разрешението за създаването на частната детска болница в София, като обществената, а и политическата реакция на това бе остра, след като няколко правителства подред отказваха такова, за да не се застраши изграждането на държавната Национална детска болница, за която се говори вече десетилетия.

Още същия ден реагираха от Обществения съвет към проекта за НДБ, както и от президентството, последваха позиции от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България", които също се заканиха да сигнализират прокуратурата и ДАНС, както и на Делян Пеевски от името на ДПС. Техните позиции бяха подкрепени и от БСП. От ГЕРБ-СДС заеха уклончива позиция, в която подчертаха приноса си за проекта за Национална детска болница, но не заявиха, че проектът за частна такава трябва да бъде спрян. 

Ден след взетото от МС решение Димитър Главчев го отмени. Премиерът също заяви, че ще поиска писмени обяснения от министъра на здравеопазването Галя Кондева относно фактите и обстоятелствата по случая, като в прессъобщението не личеше служебният премиер изобщо да е бил наясно с гласувания дневен ред на заседанието, което водеше. 

Служебният кабинет е гласувал без особено мнение за частната болница "Мама и аз"

Служебният кабинет е гласувал без особено мнение за частната болница "Мама и аз"

Това личи от стенограмата

От Търговска лига, инвеститорите в болницата "Мама и аз" се противопоставиха на развитието, като обявиха, че заради него ще сменят името на проекта, както и ще закрият педиатричното отделение, което било планирано с 40 легла. 

Вчера обаче от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" след запитвания разпространиха информация за одобрената през 2023 г. структура на болницата "Мама и аз", от която се вижда по-скоро, че плануваното за педиатрична грижа е значително по-голямо.

Публикуваме разпространения от ИАМН втори списък, като сме подчертали отделенията, които се свързват с детско здравеопазване: 

ИЗХ. № РЛД-11/16.06.2023 -- изготвена допълнителна Комплексна оценка - уточнение към комплексна оценка от 20.04 2023 г., подписана от проф. д-р Росен Коларов без МЗ да е изискало становище от НЗОК за 413 легла, в структури както следва:

  1. Пневмология и фтизиатрия
  2. Детска пневмология и фтизиатрия
  3. Ушно - носно - гърлени болести
  4. Очни болести
  5. Нервни болести
  6. Детска неврология
  7. Ендокринология и болести на обмяната
  8. Детска ендокринология и болести на обмяната
  9. Ревматология
  10. Детска ревматология
  11. Клинична алергология
  12. Гастроентерология
  13. Детска гастроентерология
  14. Нефрология
  15. Детска нефрология и хемодиализа
  16. Инфекциозни болести
  17. Клинична хематология
  18. Медицинска онкология
  19. Детска клинична хематология и онкология
  20. Кардиология
  21. Детска кардиология
  22. Кардиохирургия
  23. Хирургия
  24. Детска хирургия
  25. Урология
  26. Неврохирургия
  27. Ортопедия и травматология
  28. Физикална и рехабилитационна медицина
  29. Анестезиология и интензивно лечение
  30. Акушерство и гинекология
  31. Неонатология
  32. Педиатрия
  33. Клинична лаборатория
  34. Клинична микробиология
  35. Клинична имунология
  36. Медицинска генетика
  37. Обща и клинична патология
  38. Образна диагностика
  39. Спешна медицина.