Управителният съвет на Сдружението на общинските болници посочи пред политическите партии проблемите в сектора на пресконференция в БТА.

"Искаме здравеопазването да е надпартийно, а не ляво или дясно", категорични са от Сдружението на общинските болници, които изказаха пред представители на политическите сили проблемите на общинското здравеопазване.

Основен акцент - в общинските болници има голяма кадрова криза, няма персонал. От Сдружението смятат, че "българската здравна система е донор на Европейския съюз и персоналът изтича още от обучението на медици.

Създаване на система от защитени общински болници предлага БСК

Създаване на система от защитени общински болници предлага БСК

Според Камарата са необходими спешни мерки за преодоляване на проблемите в общинското здравеопазване

Председателят на Управителния съвет Неделчо Тотев, който е директор на болницата в Чирпан, обобщи проблемите.

На първо място персоналът е в застаряваща възраст - на много места в пенсионна и дори извън пенсионна възраст, на второ място - управители на общински болници искат финансирането по операции и клинични пътеки да е равно с държавните болници. В общинските болници доплащане няма и не на последно място - тежко е положението с извънболничната помощ, а липсата на персонал за малките населени места без болници е тотална.

МЗ предлага изключение за общинските болници в плащането на заплати от НЗОК

МЗ предлага изключение за общинските болници в плащането на заплати от НЗОК

Търсят решение за "достойното заплащане" на труда на медицинските специалисти в тях

"Искаме ясно законодателство, което да не дава преимущество на хора и субекти и да фаворитизира дадени лечебни заведения... Не искаме да виждаме как определени хора в системата се облагодетелстват", посочи директорът на МБАЛ Севлиево Пламен Цеков.

По сметки 700 млн. лв. от парите за здравеопазване се използват неефективно и също са неефективни обществените поръчки при снабдяването с лекарства.

Шефът на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев вече се опасява да говори пред медиите

Шефът на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев вече се опасява да говори пред медиите

От НЗОК набързо заявили, че може да закрият болници

По отношение на липсата на кадри Цеков посочи като пример болницата в Силистра, където искат да затварят АГ-отделението заради "липса на двойки и работа".

Цеков даде и интересен пример за несправедливо финансиране: В общинска болница операцията на апендисит е 300 лв., в държавна болница - 1000 лв.

Недостиг на медицински персонал, възрастта на лекарите се увеличава, сестрите и акушерките намаляват главоломно. В болниците е денонощен труд, трябва финансово подпомагане, това е гръбнакът и основата на здравната помощ, каза и д-р Кети Маналова, директор на МБАЛ-Казанлък.

Сред проблемните точки интересен акцент е обслужването с медицински персонал на малките населени места. Без лаборатории, лоша инфраструктура, в най-добрия случай лекар може да стигне до там веднъж седмично, изреди Неделчо Тотев. 

"Д-р Куин лечителката", определи състоянието той. По думите му не може да се отреагира на спешен случай, а линейката до там е "транспортно звено - с мед. сестра и фелдшер".

В заключение бе коментиран и случаят с починал пациент пред Спешното отделение на болницата в Самоков. От Сдружението смятат, че трябва да се изработи стандарт за прием в Спешно отделение в общински болници.

"Общинските болници не разполагат с приемни спешни отделения, но на териториите в сградите са разкрити филиали на Спешна помощ, които нямат административна и юридическа връзка, многопрофилните болници са длъжни при повикване да осъществяват консултантска помощ", обясни Кети Манолова.

"Очаква ни ценови шок по отношение на цените на тока за зимния сезон, но болници няма да се затворят заради това", увери Манолова.