Със сигурност ще има директори на болници, които ще бъдат дадени на прокурор. Това обяви в предаването "Тази неделя" по БиТиВи зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Той уточни, че подходът на сегашния екип в Министерството на здравеопазването е съвсем различен.

Като пример за нарушения и дори престъпления в болници Ненков посочи случилото се в Ортопедичната болница в столичния квартал "Горна баня", чийто директор поискал от МЗ 70 хил. лв. за спешни ремонти, но проверка на министерството показала, че той вече е получил оферти за ремонтните работи и те са на стойност 20 хил. лв. Директорът е уволнен.

Областните болници да харчат рационално, призова министър Петров

Областните болници да харчат рационално, призова министър Петров

Да преразгледат външните договори, които излизали "най-солено"

Като друг пример Ненков посочи болницата в Ловеч, която е "в кома". Проблемите на лечебното заведение обаче нямат нищо общо с лимитите, а са заради договор на лечебното заведение с частна структура за инвазивна кардиология, сключен преди 10 години. Ръководството на болницата е сменено изцяло с хора, които не са от града, уточни зам.-министърът и повтори, че от Министерство на здравеопазването ще направят всичко, за да съживят лечебното заведение.

От Касата очакват Лекарският съюз да съгласува анекса за болниците

От Касата очакват Лекарският съюз да съгласува анекса за болниците

на 22 юни изпратили утвърдените бюджети на болниците

Процесът на модернизация на Спешната помощ ще бъде дълъг, предупреди д-р Мирослав Ненков. В момента се подготвят документите за 164 хил. лв., които ни отпуска безвъзмездно ЕС за оборудване и ремонти на спешните центрове. Те ще бъдат подадени в края на тази или началото на следващата година, уточни докторът.

Относно агресията срещу медици той повтори, че бързо и ефективно правосъдие би я възпряло.