Положителните проби за COVID-19 през последните седмици варират между 4% и 6%, това ниво засега е приемливо и не води до натоварване на системата на здравеопазването. Това заяви пред bTV зам.-председателят на БЛС и началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" - проф. Николай Габровски.

Той увери, че най-голямата спешна болница в страната е напълно подготвена за пандемията. По негови думи инфекцията не представлявала нещо стресиращо. "Знае се как да се реагира и какво да се прави. Към пациентите се подхожда по един много спокоен и професионален начин", посочи проф. Габровски.

Той все пак призна, че за заразата все още се знае твърде малко.

Медиците в болниците невероятно уморени

Медиците в болниците невероятно уморени

Големите държавни болници поеха удара на COVID-19

Според него отделянето на лабораториите за коронавирус от болниците са възможност за разделяне на потоците от хора. Това обаче не било панацея.

Проф. Габровски предупреди, че предстоящият есенно-зимен сезон ще бъде предизвикателство за системата заради стандартните инфекции, предавани по въздушно-капков път. Той обаче бе категоричен, че системата за диагностициране и лечение работи и става все по-добра.

Всички тези наредби и правила, които се сменят от седмица на седмица - те са в отговор на една променяща се ситуация и в желание нещата да се случат по-добре, подчерта медикът.

Нямало пик на COVID-19 у нас, но опашката на заразата ще е дълга

Нямало пик на COVID-19 у нас, но опашката на заразата ще е дълга

Разпространението на вируса е между 3% и 5% от населението