Ще се обсъди възможността да се ваксинират и деца над 5-годишна възраст на среща към Американската агенцията по контрол на храните и лекарствата. Това заяви пред bTV д-р Маргарита Ганева - началник на COVID сектор в специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев".

Тя допълни, че до края на годината ще се обсъди дали може да се имунизират и 6-месечни бебета.

По нейни думи децата боледуват по-често, но засега системата успява да се справи с хоспитализациите им.

Д-р Ганева поясни, че бебета се заразяват основно от майките си или от болничния персонал.

Болни деца много, родителите отказват тест за COVID-19

Болни деца много, родителите отказват тест за COVID-19

С мярката за сертификати за заведения само се вдига цената на черния пазар, според Миндов

В столицата за деца са предвидени 10 легла в Инфекциозна болница, 6 -в болница "Лозенец", 8 - в болница "Здравето" и 2 легла - в

Относно симптоматиката на делта варианта при децата, при която е добре да се потърси личен лекар, Ганева посочи, че най-честите симптоми са температура, болка в гърлото хрема, повръщане, диария, кашлица. Тя обясни, че най-напред трябва да се потърси личен лекар, след което да се направи антигенен тест.

Ива Христова не знае къде ще финишира четвъртата вълна

Ива Христова не знае къде ще финишира четвъртата вълна

Ако ние не си помогнем, никой отвън не може да го направи

По нейни думи е малък процентът от децата, които могат да развият усложнение, но то е сериозно и трябва да се лекува навременно. Едно такова усложнение можело да настъпи от 2 до 6 седмици след коронавирус при децата. Симптомът се характеризира с внезапно начало на висока температура над 39 градуса, може да има обрив и конюнктивит, стомашно-чревна симптоматика, повръщане, мултиорганно засягане и засягане на сърцето, като при навременно лечение претърпяват обратно развитие, обясни медикът.

Припомняме, миналата седмица на спешна среща в МЗ беше обсъдена реакцията на здравните власти и готовността на лечебните заведения да приемат деца с COVID-19, които се нуждаят от интензивно лечение при увеличаващия се брой болни деца.

МЗ и болниците готвят план за действие при скок на заразените с COVID-19 деца

МЗ и болниците готвят план за действие при скок на заразените с COVID-19 деца

Обсъдени са възможностите за хоспитализиране, без да се нарушава приемът на други пациенти