Очаква се до месец у нас да влезе още един медикамент срещу коронавирус, който се прави подкожно. Това съобщи пред bTV зам.-здравният министър д-р Димитър Петров.

Той обясни, че лекарството е във втора фаза при болни с пневмония, при които има много ясни критерии, че могат да развият т.нар. "цитокинова буря". Очакванията са, че то ще получи одобрение от ЕМА в началото на декември.

По думи на Петров има данни, че медикаментът доста успешно намалява процента на болните с цитокинова буря.

Освен това зам.-министърът посочи, че ще се слагат и "коктейли с антитела", които се поставят в болница, като процедурата ще отнема 2-3 часа.

Той обясни, че в момента има такива антитела, внесени са 3000 броя, очакват се още. Те се правят в болниците и са предназначени за болни с имунни дефицити. Втори такъв медикамент от друга фирма се очаквало да влезе в началото на февруари.

ЕМА проследява в реално време данните за COVID хапчето на Merck

ЕМА проследява в реално време данните за COVID хапчето на Merck

Европейският регуратор следи с внимание обещаващото лекарство

Петров поясни, че третата група са пероралните хапчета, като страната ни вече има договор с една фирма, която очаква скоро разрешение за употреба.

"Хапчетата няма да бъдат продавани в аптеките. Поръчали сме 20 000 дози от този препарат. Ще се дават в началото на заболяването и са предназначени за хора от рисковите групи с варианти за тежко протичане", разясни зам.-здравният министър. По негови думи е най-добре да се прилагат максимално рано - между третия и петия ден от заболяването. Ще бъдат предписвани от COVID зоните или личните лекари.

Ново хапче за лечение на COVID-19 намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт

Ново хапче за лечение на COVID-19 намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт

То е разработено от американските фармацевтични компании Merck и Ridgeback

Петров посочи, че има вариант в бъдеще те да станат безплатни. В момента обаче производството било ограничено и капацитетът следващата година също ще бъде ограничен. Втори такъв медикамент се очаква февруари или март.

Той подчерта, че повечето от тези лекарства не са предназначени за всички, а за хора по определени критерии - тежест на заболяването, придружаващи заболявания, с вероятност за тежко протичане.

Нека не разчитаме на хапчета, коктейли антитела и ремдесивир да заменят ваксините, призова Петров и предупреди, че страничните действия при тези продукти са доста по-чести, отколкото тези при ваксините.