В рамките на месец-два-три в цяла Европа има недостиг на ваксини, в рамките на още няколко месеца в Европа ще има излишък на ваксини. Това прогнозира пред БНР директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев.

Той бе категоричен, че няма търговска война за ваксините, но има проблем и се търси виновен.

По негови думи поръчването и снабдяването с ваксини е като уравнение с няколко неизвестни на фона на сложния производствен процес.

Денев обясни, че ако в процес на разработване е имало десетки ваксини, в Европа в момента са разрешени само 4. Той посочи, че доста компании са обявили, че техните разработки засега не показват достатъчно добри данни и поради това са ги удължили, а някои дори са се отказали.

ЕС разреши и еднодозовата COVID-ваксина на Johnson & Johnson

ЕС разреши и еднодозовата COVID-ваксина на Johnson & Johnson

Това е четвъртата разрешена ваксина в ЕС

По негови думи количествата ваксини са определени в средата на миналата година. Към този момент разработката на "АстраЗенека" е изглеждала най-бърза и най-обещаваща, поясни Денев и допълни, че се е наложило държави, които са заложили повече на тази ваксина, да наваксват с доставката на други разработки.

Той подчерта, че коронавирусът не мутира толкова бързо и не е толкова гъвкав като грипните вируси.

Според него фактът, че голяма част от населението на света, включително на България, няма намерение да се ваксинира, означава, че вирусът ще има жизнено пространство и това ще му даде възможност да мутира.

ЕС изнася милиони ваксини въпреки недостига в съюза

ЕС изнася милиони ваксини въпреки недостига в съюза

Износът е почти толкова голям, колкото 45 млн. дози, разпределени в ЕС до миналата седмица

Поне към момента изглежда, че ваксинационна компания, която да има 70% покритие и повече, каквито са целите, които гарантират успех, трудно може да бъде реализирана, не само в България, отбеляза Денев. По негови думи това означава, че сегашните ваксини ще трябва да се подобряват и адаптират.

Той посочи, че проследяването на нежеланите лекарствени реакции от ваксините тече в реално време - в рамките на 2-3 месеца компаниите, регулаторните агенции проследяват ваксинираните пациенти, проследяват информацията и обобщават. По негови думи компаниите събират информация на всеки два-три месеца.

Според него борбата с толкова сериозно заболяване изисква наличие и на лекарство, и на ваксина.

Балтийските страни призовават ЕС да преразпредели неизползваните ваксини

Балтийските страни призовават ЕС да преразпредели неизползваните ваксини

От тези, които се страхуват от ваксиниране към тези, които имат нужда