Ако изпитанията на една ваксина са само за няколко месеца, това няма да гарантира нейната сигурност. Стандартните процедури са по-бавни и изискват повече наблюдение, най-вече преки тестове, при които имунизирани хора се тестват с вируса, за да се установи ефикасността на ваксината.

Това заяви пред БНР доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, във връзка с информацията, че скоро България ще има прототип на своя ваксина.

"В противен случай ще изпаднем в състояние, хората да бъдат имунизирани с продукт, който няма да ги защити", каза доц. Чорбанов.

По думите му скоро ще има краен продукт, който може да бъде тестван и да бъде използван за разширено тестване.

Всички продукти на всички фирми са абсолютно различни. Има стандартни процедури, които трябва да бъдат преминати, за да влезе ваксината в употреба, обясни имунологът.

"Ние разработваме прототипа, след което трябва изключително силна намеса или на държавата, или на фирма, или на двете", каза доц. Чорбанов.

В други страни участието на държавата в този процес е много сериозна. "Зад всяка една разработка по света стои доста сериозна държавна намеса", каза той. По думите му след приключването на научната работа следва административната.

"Без намесата на държавата това няма как да се случи", категоричен беше доц. Андрей Чорбанов.

Според него са относително меки въведените противоепидемични мерки в България. Необходимо е да се наблегне на защитата на групите от хора, които са най-уязвими.

"Това изисква мобилизиране на много голям държавен ресурс, за въвеждане на много целенасочени мерки и разделяне на рисковите групи от тези, които би трябвало максимално бързо да преминат вируса, за да няма потенциални носители", обясни доц. Чорбанов.

Правилата за налагане на карантина трябва да са еднакви за всички, подчерта доц. Чорбанов.

Повод за думите му е свалената карантина над премиера Бойко Борисов, след като е имал контакт със заразения зам.-министър Нанков и два последователни отрицателни теста. Днес директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка.

Поне 3-4 дни трябва да са минали от контакт със заразен, за да отчете PCR тестът адекватен резултат, допълни доц. Чорбанов. 

За достоверност тестът за COVID трябва да е взет поне 7 дни след рисков контакт

За достоверност тестът за COVID трябва да е взет поне 7 дни след рисков контакт

Леко боледуващите с COVID няма къде да се изследват без да нарушат карантината