Научната общност отдавна чакаше да се появи научна публикация за руската COVID-ваксина, защото досега имаше само телевизионни изявления.

"Въпреки че малко се компрометира - "Лансет" е изключително реномирано списание. Те публикуват, че първият етап на ваксината е добър", обясни доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН в студиото на БиТиВи.

Проф. Кантарджиев очаква ваксина срещу COVID-19 през зимата или началото на 2021 г.

Проф. Кантарджиев очаква ваксина срещу COVID-19 през зимата или началото на 2021 г.

Той посъветва политиците да бъдат по-кратки в речите си днес

Първият етап е да се докаже, че ваксината предизвиква имунен отговор. Това обаче не означава, че ваксината работи, предупреди Чорбанов. Макар и първоначалните тестове показват признаци на имунен отговор, без пациентите да са показали сериозни странични ефекти, според експерти, изпитанията са прекалено ограничени, за да гарантират ефективност и безопасност на медикамента.

Доц. Чорбанов допусна, че с напредването на клиничните тестове може да се появят и странични реакции. Той добави, че все още не е ясно дали препаратът предпазва от новия коронавирус, въпреки че предизвиква имунен отговор.

По думите му, ако някоя ваксина се въведе в експлоатация до 18 месеца - решението ще е политическо, а не научно.

39 нови случая на коронавирус от 1407 теста

39 нови случая на коронавирус от 1407 теста

В болница са настанени 766 души, а 54 пациенти са в интензивно отделение

Чорбанов коментира и ситуацията в домовете за възрастни хора, която сега у нас е подобна на тази в Европа преди. По думите му удължаването във времето на пандемията дава възможност да се поразят мишени, които в краткосрочен план са могли да бъдат опазени. За седмица или месец могат да бъдат опазени всички рискови групи, но това не може да се случи в рамките на година, обясни Чорбанов.

Според него в момента ситуацията в България е спокойна, броят на болните е изключително нисък. Ръстът на заразените не е сериозен в дългосрочен план, тъй като се дължи на по-интензивните контакти през летните месеци.

ЕС се готви за ваксинация на поне 40% от населението си

ЕС се готви за ваксинация на поне 40% от населението си

Еквивалент на стратегия "Европа на първо място", в която населението на ЕС е с приоритет