За момента нещата са под контрол, ако не си внесем нещо отвън, защото Гърция към момента е връхлетяна от новата вълна на субвариантите на Омикрон. Това заяви пред News.bg доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) за увеличаващите се случаи на COVID-19 и за това дали няма да имаме лятна вълна на пандемията.

По думите ѝ само времето ще покаже дали ще имаме лятна вълна на коронавируса, или не. Западна Европа е доста заразена, покачва се заболеваемостта от новите подварианти на Омикрон, като няма причини това нещо да не се случи и у нас.

Оздравелите са повече от заразените с COVID-19

Оздравелите са повече от заразените с COVID-19

Починалите с COVID-19 са 8 души

"Не очаквам да има някакво затягане на мерките, дано да не платим висока цена за това. Групите, които са лесно атакуеми от коронавируса, нека да се държат разумно, да си направят изискваните препоръчвани ваксинации и да запазят здравия си разум", изтъкна доц. Гломб.

За да не се стигне до някакво затягане на мерките, доц. Николаева призова: да се избягва събиране на много хора в затворено помещение, хората, които са с респираторни симптоми, да се изолират и да ограничат контактите си, докато се чувстват болни, който не се е ваксинирал, да се ваксинира, който не е направил подсилващата си трета доза, да я направи и да се изчака наесен дали ще има решение за поставяне на четвърта усилваща доза. Когато се реши, че това е добре, тези, които желаят, да направят и съответната четвърта доза, каза доц. Гломб.

Тя посочи, че предпазните маски са загърбени, защото официално се разреши обществото да ги загърби. Дали носим маска, или не, предлагам болните, когато се чувстват болни, когато контактуват с близките си, живеещи в едно домакинство, да ги предпазят и да носят маски, призова доц. Николаева.

От МЗ препоръчват втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

От МЗ препоръчват втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

За пълнолетни граждани