Няма уникален фактор, който да влияе на високата смъртност от коронавирус. Има комплекс от фактори и първият е, че българският народ влиза с лош здравен статус в тази епидемия.

Това заяви пред БиТиВи доц. Христо Хинков, председател на Националния център по обществено здраве и анализи.

Анализ на НОЩ и ексминистрите на здравеопазването, иска Кацаров

Анализ на НОЩ и ексминистрите на здравеопазването, иска Кацаров

Да се посочи причината за високата смъртност по време на епидемията

Втората причина е състоянието на здравната система, която не успя да отговори на това предизвикателство, и трето - недостатъчно ефективно управление на цялата криза, коментира доц. Хинков

Според него като причина за високата смъртност по време на пандемията от коронавирус е и възможността да има твърде много хора, които не са регистрирани и са починали по домовете си. Смъртността е висока, заболеваемостта - не. Възможно е всеки трети заразен българин (от коронавирус - б.р.) да умира, каза той.

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Информацията за сертификата била силно преекспонирана

Пандемията се управлявана повече политически, отколкото медицински, каза доц. Хинков и се мотивира - бяха затваряни училища, а се оставят отворени игрални зали. Пропускателният режим не беше еднакъв за всички.

Не се следва медицинската логика - ако се затворят границите, не трябва да се допуска никой без отрицателен ПСР, а сезонните работници са допускани, допълни доц. Христо Хинков.

НЦОЗА да прави анализи и да разясни за COVID-19, настояват пациенти

НЦОЗА да прави анализи и да разясни за COVID-19, настояват пациенти

Оставка на шефа на Центъра, одит и информираност искат те

НЦОЗА ние не лекуваме, а анализираме, обясни дейността на центъра си. Относно анализа на центъра, ако има забележки, те не са към медицинското съсловие. Процесът е към населението, което се колебае дали да се ваксинира или не. Хората не са наясно как усилието за ваксинация не почива на научни доказателства.

Запитан защо не са публикували анализа си преди, той отговори: "нашият център е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. И през м.г. имаше анализ на смъртността, който сега се публикува. Имаше и анализ на болниците, който въобще не е публикуван. Ние постоянно правим анализи, но не можем да ги публикуваме без санкции", обясни доц. Христо Хинков.