"При ефективна карантина би следвало да се очаква да се разхлабят мерките, когато започне да намалява броят на инфектираните. Това хубаво време и излизането на хората от София обаче най-вероятно ще доведат до увеличаване на броя на пациентите. Това може да ни изиграе лоша шега. Резултатът от пътуването около Великден вероятно ще бъде видим до няколко седмици, трудно е да се прогнозира. Както знаем, инкубационният период е 14 дни.", прогнозира за "Денят ON AIR" неврохирургът от "Пирогов" и член на УС на БЛС доц. Николай Велинов.

Припомняме, че и Щабът призова да не се пътува в провинцията по Великден, тъй като София е най-голямото огнище на заболяването, а все още не сме достигнали пика. Въпреки това обаче огромен брой хора не се вслушаха и принудително до второ нареждане бе затворена София. Оказа се, че много от подадените декларации на КПП-тата са фалшиви, а много други пътуващи веднага са били върнати поради представени неуважителни причини за пътуването.

Мутафчийски: Засега не препоръчваме разхлабване, още катерим кривата на COVID-19

Мутафчийски: Засега не препоръчваме разхлабване, още катерим кривата на COVID-19

Много хора не го взеха насериозно, призна шефът на Щаба

Специалистът коментира и състоянието на болниците в столицата и страната, което по време на епидемия е още по-болезнен проблем. Основен проблем на провинциалните болници е и липсата на реанимационно оборудване, което би било проблем при тежките случаи.

"Голяма част от медицинските служители се притесняват, основното е да се спазват всички защитни мерки. Реаниматори няма във всички малки болници, повечето са получили информационни бюлетини как да се процедира при пациент с Ковид-19", призна неврохирургът.

"В момента има 7 пациенти в "Пирогов". За момента заразените се увеличават, но контролирано, няма някакво огромно увеличаване на броя на пациентите. В международен мащаб вървят 4 големи проучвания за хлорокин и ефективността му", обясни доц. Николай Велинов и за изпитанията за ефективно лекарство срещу коронавируса, както и с какво лекуват хоспитализираните в "Пирогов".

Доц. Велинов даде съвети какво да предприемат хората със симптоми.  Според него, първо трябва да се контактува с личния лекар и при съмнения за Ковид-19, би следвало да се направят тестове.

929 са вече потвърдените случаи на COVID-19 в България

929 са вече потвърдените случаи на COVID-19 в България

76 са медицинските служители с коронавирусна инфекция

"Има много пациенти, които имат необходимост от прегледи. Това решение е правилно. Масовото тестване дава един добър ранен скрининг, с който се осъществява контрол върху заболяването. Небрежното отношение е несериозно и ще доведе до последващи проблеми", заключи доц. Николай Велинов.

Той изрази надежда, че броят на заболелите няма да се увеличи драстично.