Част от новините, които тръгнаха по отношение на някои ваксини, може да са плод на политически и търговски взаимоотношения. Това заяви пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

По нейни думи се подкопава доверието във ваксините, най-вече заради това, че различните държави в Европейския съюз са постъпили по различен начин.

Според Шаркова противоречивите сигнали, които хората получаваха, са събудили тревога сред тях и са нанесли огромни щети върху ваксинационния процес.

Относно съобщенията за починали хора след поставяне на ваксина тя подчерта, че трябва да се разграничат инцидентни случаи от случаите, при които може да има причинно-следствена връзка между събитията.

Смъртността от COVID-19 у нас може да надскочи тази от есента дори с по-строги мерки

Смъртността от COVID-19 у нас може да надскочи тази от есента дори с по-строги мерки

Болниците са на колене, притеснен д-р Аспарух Илиев

По нейни думи, след като се ваксинират преимуществено уязвими групи хора, е очаквано в дадена популация да настъпват смърт и усложнения, присъщи на тази популация.

Шаркова обясни, че трябва да се изследва дали броят на случаите на тромбози или тромбоцитопения след ваксинация имат превес над тези случаи по принцип в дадена популация, т.е. да се сравни броят на тези случаи между ваксинираните и неваксинираните.

Тя посочи, че в момента разрешените под условие ваксини от Европейската агенция по лекарствата са с приключили клинични изпитвания в три фази. Шаркова поясни, че под условие означава, че в следващ период ще бъдат наблюдавани допълнително при масовото им приложение. Отделно се провеждат клинични изпитвания върху други групи хора и не било коректно възприятието, че в момента ваксините се изпитват върху онези, на които се поставят.

Да се използват различни ваксини в една популация, съветва имунолог

Да се използват различни ваксини в една популация, съветва имунолог

По този начин ще се предизвика различен имунен отговор

Не бива да жертваме лекарите и здравната система и множество животи на уязвими хора с безсмислено противопоставяне на мерките, които предстои да се наложат, категорична бе Шаркова.

Тя изтъкна, че ситуацията в момента налага национални мерки, везамисимо че Законът за здравето позволява и локални такива.

Шаркова заяви, че въпреки че от организационна гледна точка нещата не са толкова страшни, колкото при предишния пик на заразата, броят на хоспитализираните ще продължи да расте и след налагането на мерките, защото такъв е ходът на епидемията.

Д-р Чавдар Ботев: При ваксините е важно съотношението полза-риск

Д-р Чавдар Ботев: При ваксините е важно съотношението полза-риск

Коронавирусът може да е биологично оръжие…