В Белица няма нито спешен център, нито линейка. За това алармира пред БНР кметът на една от най-бедните общини в Благоевградска област Радослав Ревански.

Официалната безработица в общината е над 65 %. Местните разчитат на спешните екипи от съседните градове.

Ревански обясни, че някои села се намират на повече от 70 км разстояние и то в труден планински терен. В не малко от случаите това се оказвало фатално, сподели той.

Радослав Ревански обясни, че при по-спешен случай линейка идва или от Якоруда, или от Разлог. Дългите разстояния обаче са голям проблем, споделя притеснението си местният управник и допълва, че здравната ни система е голям батак.

Често се налагало личните лекари от общината да изпълняват ролята на бърза помощ и с личните си автомобили да транспортират спешните случаи.

Оказва се, че Белица не попада в програмата на Министерство на здравеопазването за модернизиране и разкриване на нови спешни центрове.

Кметът Радослав Ревански коментира, че единствената надежда е да се закупи линейка по Трансграничната програма „Гърция – България”. Той е кандидатствал по проект за доболнична помощ, ремонт на кабинетите на личните лекари и купуването на линейка. Изразява надеждата си, че общината ще бъде одобрена.