Общопрактикуващите лекари ще продължат с протестите си. Те не са успели да постигнат договорка със здравния министър д-р Петър Москов, съобщава БиТиВи.

В третия ден от протестите здравният министър се срещна в министерството с Асоциацията на джипитата. Срещата е приключила безрезултатно минути преди 15.30 часа.

След срещата председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров обясни, цитиран от Дарик, че една от темите, по които не е постигнато съгласие, е свързана с остойностяването на лекарския труд. Консенсус щял да бъде постигнат тогава, когато лекарите видят черно на бяло, че исканията им са изпълнени.

Днес се очаква Българският лекарски съюз (БЛС) да реши дали да поиска оставката на здравния министър Москов.

Първи на протест излязоха джипитата от Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол. Вчера кабинетите си затвориха медиците от Пазарджик, Перник, Сливен, Смолян и Ловеч. Днес към тях се присъединиха и лекарите от Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.

От съобщение на сайта на БЛС става ясно, че утре в протестите ще се влеят и личните лекари от Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Русе, София-град, Шумен.

За спешните пациенти навсякъде ще бъдат осигурени дежурни кабинети.

Столичната лекарска колегия призова всички свои членове да се включат в протеста. От колегията апелират районните колегии и ръководството на Лекарския съюз заедно да поискат оставката на здравния министър.

По повод твърдения, че лекарските протести „уронват престижа и авторитета на лекаря и лекарското съсловие”, Централната комисия по професионална етика се е самосезирала. Членовете й са категорични, че с протестите си медиците не нарушават Кодекса по професионална етика и правилата за добра медицинска практика.