Една жена, пострадала при тежката катастрофа вчера по пътя София - Варна, остава в тежко състояние. Пострадалата беше транспортирана снощи до Военномедицинска академия в София. Към момента тя е с опасност за живота.

9 души загинаха при катастрофа на автобус и камион на пътя София-Варна
Обновена

9 души загинаха при катастрофа на автобус и камион на пътя София-Варна

В инцидента са пострадали около 20 души

В реанимацията на ВМА са поместени общо трима от пострадалите при тежката катастрофа. Двама от тях са в съзнание.
Най-тежко пострадалата жена, която е с тежка лицева травма и с множество счупвания, не е в съзнание. Тя няма здрава лицева кост, има счупвания на черепа в мозъчната част, наранен бял дроб и счупване на таза. Жената е на 66-годишна възраст.

"Във Военномедицинска академия са докарани трима пациенти, които са тежко ранени при вчерашната катастрофа край с. Микре. Става въпрос за две жени и един мъж, като една от пациентките е с реална опасност за живота. На този етап останалите двама са в стаболно състояние, но все пак с тежки травми и им предстоят операции". Това заяви директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

"Двама от тях са в съзнание, а най-тежко пострадалата жена е на изкуствена белодробна вентилация. При нея са на лице счупвания на таза, мозъчна контузия, контузионен бял дроб, откъдето може да произтекат усложнения. При пристигането, веднага след като е направена трахеостома е направена и емболизация на кървящите артерии в областта на максиларните синуси, където достъпът за някаква оперативна интервенция е почти нулев. Именно това е съвременното отношение към такъв вид травми и ние имаме възможност да го приложим", поясни още Мутафчийски.

"Следващият пострадал е 74-годишен мъж с рана на скалпа. В момента е в стабилизирано състояние, контактен и съвсем адекватен. Има тежка фрактура на таза, за която ще предстои оперативно лечение. Третата пострадала е жена на 56 години с лека мозъчна контузия, лека рана в областта на главата, но има серийни фрактури от трето до седмо ребро в лявата гръдна половина с частичен излив, както и счупване и на лопатката, което е белег, че е преживяла сериозна травма в областта на гърдите, защото това е кост, която много трудно се чупи. Имаме повишено внимание по отношение на развитие на усложнения на белия дроб. И при нея имаме счупване на лява тазобедрена става. Предстоят оперативни интервенции", посочи началникът на здравното заведение.

В МБАЛ-Плевен към ВМА е транспортиран и още един пострадал, който е с леки травми. При него по-скоро проблематичен е стресът и високото кръвно налягане, няма опасност за живота му.

"Всъщност екипът ни от плевенската болница пристигна първи в болницата, поради по-краткото разстояние. Това е едно преимущество за ВМА, че имаме няколко болници в страната и можем да покрием всяка една точка на България за бързо време", изтъкна още проф. Мутафчийски.

Стана ясно и че вчера по спешност за Ловеч са заминали 2 софийски екипа, които са помогнали на лекарите от местната болница, а в София са ги очаквали още 4 екипа.

Останалите пострадали, настанени в болницата в Ловеч, са в стабилно състояние. Към момента в болницата в Ловеч има 9 души, ранени при пътния инцидент. Те са с по-леки травми. Някои от тях са били оперирани, но няма опасност за живота им.

Хоспитализирани в болницата в Ловеч са: един в реанимация, след претърпяна операция; четирима са настанени в отделението по Хирургия; трима - във Вътрешно отделение; един пациент е приет в отделението по Уши, нос, гърло.

В болница "Лозенец" са хоспитализирани две жени в критично, все още тежко състояние, с политравматизъм и мекотъканни увреждания. Пациентите са в реанимация, като целта е да бъдат стабилизирани, за да се пристъпи към оперативни интервенции в началото на седмицата.

Четирима пациенти са хоспитализирани в университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. Състоянието на пациентите там е както следва: мъж с фрактура на таза; друг мъж с луксация на лява тазобедрена става; жена с фрактура на лява тазобедрена става, на ляв глезен и лява лопатка и друга пациентка с политравма. И четиримата пациенти са в стабилно, но тежко състояние.

Видео показва тежката катастрофа по пътя София-Варна

Видео показва тежката катастрофа по пътя София-Варна

В инцидента загинаха 9 души

Припомняме, 9 души загинаха, а 19 бяха ранени при тежката катастрофа вчера по пътя София - Варна, в района на село Микре, област Ловеч. Пътниците в автобус са от Съюза на слепите в България. Те се прибирали от екскурзия към Перник.

Тежкият пътен инцидент възникна между пътнически автобус и товарен автомобил. Те са се ударили челно. Към момента е изяснено, че автобусът е навлязъл в насрещното платно за движение, но причините за това не са ясни.
По случая вече е образувано досъдебно производство в Окръжната прокуратура в Ловеч. Обстоятелствата за катастрофата се изясняват от разследващите органи.

В дежурната част на Областната дирекция на МВР в Ловеч временно функционира телефонна линия, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент край село Микре. Номерът е 0887 59 31 68.
Властите в Ловеч апелират да не се злоупотребява с телефонната линия, защото тя функционира само и единствено в помощ на засегнатите семейства.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изказва съболезнования към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа и изказва благодарност към всички екипи на ЦСМП и медици в болничните заведения за навременната и компетентна реакция.