Тежко пътнотранспортно произшествие е възникнало по обяд на главен път София - Варна, в района на село Микре, област Ловеч. Сигналът е подаден към 12.50 часа.
Пътният инцидент е в резултат на челен удар между пътнически микробус и товарен автомобил.

Трима от ранените в Ловешко са приети във ВМА

Трима от ранените в Ловешко са приети във ВМА

При катастрофата загинаха 9 души, а други 20 бяха ранени

Седем души са загинали на място. Още един е починал след това. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че загиналите вече са 9. 
"Аз вече съм на мястото. Всяка минута се променят нещата. Всичко, което е било необходимо, е осигурено за оказване на първа помощ. Подготвили сме всичко за последващо лечение, но въпросът е, че катастрофата е много тежка и са отнети много човешки животи", допълни Ананиев.

На специален брифинг по случай катастрофата Ананиев заяви, че освен жертвите, всички останали са били ранени. По-тежко ранените ще бъдат транспортирани до София. За сега има информация за 6 или 7 души, които имат по-сериозни фрактури вследствие на удара. Веднага след брифинга Ананиев лично ще посети пострадалите. Всичко необходимо на пострадалите ще бъде доставено. 

Видео показва тежката катастрофа по пътя София-Варна.

Видео показва тежката катастрофа по пътя София-Варна

Видео показва тежката катастрофа по пътя София-Варна

В инцидента загинаха 9 души

Към момента все още не са ясни обстоятелствата, довели до инцидента. Изяснено е, че автобусът е влязъл в насрещното платно на движение, но не са ясни причините за това.

По първоначални данни в микробуса са пътували общо 27 души. Всичките пострадали са откарани и настанени в болницата в Ловеч. Между пострадалите са и шофьорът на камиона, както и неговият спътник. Някои от пострадалите са в критично състояние.

Директорът на болницата в Ловеч д-р Анка Георгиева заяви пред БНР, че към момента в заведението са настанени общо 17 души. Един човек, който е бил в критично състояние, е бил транспортиран до УМБАЛ Плевен. Друга жена е била откарана до София. 
"Останалите са настанени в неврологично отделение, в отделението по ортопедия, в хирургия. Имаме един, който е в тежко състояние и в момента е в операционна. Тези, които са с опасност за живота, ще бъдат транспортирани, а другите ще бъдат лекувани и наблюдавани. Засега не мога да кажа, че са напълно стабилни, но се обработват и екипите са на местата си. Цялата болница е в наличност, така че всеки помага с каквото може. Осигурени са ни и допълнителни консумативи", допълни Георгиева. 

По информация на МВР пътническият микробус е от Перник, а товарният автомобил - от Шумен. Хората в микробуса са от Съюза на слепите в България. Те се прибирали от екскурзия към Перник. 

Транспортират в София четирима от пострадалите при катастрофата край с. Микре

Транспортират в София четирима от пострадалите при катастрофата край с. Микре

Екипите на ВМА са готови за приемането на пострадалите

На място веднага са пристигнали екипи на полицията, пожарната и "Спешна помощ". По думите на директора на Областната дирекция на МВР в Ловеч ситуацията е изключително тежка. 

Движението в района временно беше затворено, а служители на "Пътна полиция" отклоняваха водачите по обходен маршрут през село Микре - Ловеч - пътен възел Ябланица. Огледите на мястото продължават.

Към мястото на произшествието бяха изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница Лозенец. 
За лечението на пострадалите са осигурени допълнителни консумативи в болницата в Ловеч. Болниците от Плевен, София и Велико Търново са заявили готовност да приемат ранени при необходимост.

Президентът изказа съболезнования към близките на жертвите в катастрофата край с. Микре

Президентът изказа съболезнования към близките на жертвите в катастрофата край с. Микре

Държавният глава цени високо бързите действия на медицинските екипи

На мястото на катастрофата пристигнаха областният управител на Ловеч Георги Терзийски, представители на "Пътна полиция", пожарна безопасност и ДАИ. МВР, МЗ и МТИТС са в непрекъсната координация и работят по случая.

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди незабавна проверка на автобуса и камиона. Екип на ИА "Автомобилна администрация" вече е на мястото на инцидента. 
Инспекторите на областния отдел на ИА "Автомобилна администрация" в Перник започват спешна пълна проверка на фирмата превозвач "ВИ-ЕМ" ЕООД.
Собстевеникът на фирмата превозвач заяви, че микробусът е бил в пълна изправност при тръгването към Перник.

В дежурната част на Областната дирекция на МВР в Ловеч временно функционира телефонна линия, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент край село Микре. Номерът е 0887 59 31 68.
Властите в Ловеч апелират да не се злоупотребява с телефонната линия, защото тя функционира само и единствено в помощ на засегнатите семейства.