ЕК ще излезе с препоръка към българското правителство за по-ефективно разходване на средствата за здравеопазване. Това заяви европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който посети УМБАЛ "Александровска". Еврокомисарят е на официална визита в България за среща с координаторите на Европейските референтни мрежи.

На въпрос какво би препоръчал на българските здравни власти за по-добро разходване на средствата, имайки предвид, че българите доплащат два пъти повече за здраве, еврокомисарят заяви: "В момента ще представим препоръки конкретно за държавите. В момента изготвяме така наречените зимни препоръки, свързани с финансовите инструменти за подпомагане".
По думите му сега съществува чудесна възможност за обмяна на мнение с българското министерство на здравеопазването, за да бъдат разгледани тези въпроси.

Счетоводната политика на НЗОК е объркана, призна зам.-министър

Счетоводната политика на НЗОК е объркана, призна зам.-министър

Тази година касата няма да има проблем с разплащането на дългове

Андрюкайтис бе категоричен, че за момента здравното застраховане в България е много ниско и трябва да се помисли как да бъде подкрепена България в това отношение. "Трябва да насърчим българското правителство, за да видим как да осигури пълно покритие за цялата общност в България, цялостно застрахователно покритие, което да обхваща всички", заяви той.

Според него стъпка по стъпка, постепенно страната ни може да достигне покритие на цялото население със здравно осигуряване.

В Александровска болница еврокомисарят се запозна с работата на три експертни центъра за диагностика и лечение на редки болести: в областта на неврологията, на имунологията и на нефрологията. Той се запозна по конкретно с функционирането на Експертния център по генетични неврологични и метаболитни заболявания - член на Европейската референтна мрежа по метаболитни заболявания (MetabERN), финансирани от Европейската комисия.
Комисарят бе посрещнат от изпълнителния директор на болницата доц. Костадин Ангелов и от проф. Ивайло Търнев - началник на Клиниката по нервни болести.

Борисов коментира здравеопазването ни с директора на СЗО

Борисов коментира здравеопазването ни с директора на СЗО

Сътрудничеството между МЗ и СЗО е ефективно според премиера

Проф. Търнев уточни, че през последните 25 години у нас са открити 13 нови генетични заболявания, някои специфични невропатии и наследствена форма на глаукома и заболявания, които впоследствие са открити и в други европейски страни.