Получена е нотификация за пратка яйчен меланж с наличие на фипронил в България, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

От Европейската комисия по системата за бързо предупреждение е получено съобщение за партида замразен яйчен меланж, която е замърсена с фипронил. Партидата е доставена от Германия в количество 1440 кг.

Втора партида яйчен прах с фипронил засякоха у нас

Втора партида яйчен прах с фипронил засякоха у нас

С него са произведени 12 500 кг. сладолед

От БАБХ провериха обекта- склад за търговия на едро, получател на пратката. Към момента на проверката е установено, че в склада са налични 1142 кг от нотифицираната партида. Те са спрени с Акт за забрана. За тях е издаден Протокол за отговорно пазене. При извършената проследимост са установени получателите на останалото количество от 298 кг яйчен меланж от засегнатата партида и се извършва изтегляне от пазара.

Неясно количество майонеза с фипронил достигнало до пазара

Неясно количество майонеза с фипронил достигнало до пазара

Преди да бъде иззета и количеството яйчен прах да бъде възбранен

В изпълнение на заповед на изпълнителния директор на БАБХ, относно превенция на разпространението на пазара на яйца и яйчни продукти и продукти, произведени от тях замърсени с фипронил, се извършват проверки. Изпратени са проби за лабораторен анализ.

Първите 18 резултата от лабораторни анализи на яйца и яйчни продукти - майонеза и сладолед са отрицателни за фипронил, уверяват от БАБХ.

Припомняме, това е трети случай на стоки, замърсени с фипронил, от момента на избухването на скандала в Европа.