Министърът на околната среда и водите Нено Димов призова кметовете да вземат мерки за чистота на въздуха през лятото, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Повод за призива е решение на съда на ЕС в Люксембург, по което страната ни може да плаща и финансови санкции.

Министър Димов изпрати писмо до 28-те кметове на общини с нарушено качество на атмосферния въздух. С него министърът призовава да се изпълнят предвидените в общинските програми мерки за намаляване на нивата на ФПЧ10, и поддържането на ниско ниво там, където е постигнато съответствие.

Първо в Несебър готвят план за подобряване на чистотата на въздуха

Първо в Несебър готвят план за подобряване на чистотата на въздуха

Няма да строят заведение на скалите над плажа в Лозенец

Министър Димов настоява за мерки, приложими през летния сезон - редовно измиване на основните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублоковите пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в добро състояние на пътната настилка, контрол на строителните дейности на територията на общината.

Столична община се старае да изчисти въздуха, но недостатъчно

Столична община се старае да изчисти въздуха, но недостатъчно

Според одита на Сметната палата по мерките

От изключителна важност за дейностите по изпълнение на мерките от програмите е създаването на организация за контрол на изпълнението. Контролът на изпълнението на програмите по чл. 27 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) се осъществява от общинските органи, съгласувано със съответната РИОСВ, припомнят от ековедомството.

Според решение по дело С-488/15, постановено на 5 април от съда на ЕС в Люксембург България не е спазила нормите за ФПЧ10 във всички агломерации и зони на страната.

Замърсеният въздух задълбочава белодробните заболявания

Замърсеният въздух задълбочава белодробните заболявания

Това се превръща във все по-социално значим проблем

Независимо, че предварителните данни от пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух за 2016 г. показват положителни тенденции за намаляване както на броя превишения, така и на стойностите на средногодишната концентрация, съответствие с нормите по показател ФПЧ10, е постигнато само в отделни общини. Решението на съда може да доведе до налагането на финансови санкции на България.

Предвид сериозността на проблема министърът разчита на добро сътрудничество и конструктивни действия от страна на общините и на РИОСВ за навременно и ефективно изпълнение на заложените в програмите мерки за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух.