Властохолизмът, конспиративните теории, цинично отношение към много неща, ниско доверие към всякакви институции - това е поведение, което показва невроза. Това е начинът на много хора да се защитят от реалния страх, емоционален отговор на чувството за тревожност.

Това заяви за "Денят ON AIR" председателят на Съюза на психолозите в България д-р Пламен Димитров по отношение на отражението на пандемията върху психиката на хората.

"Много хора се неглижират, стават агресивни, скриват се в конспиративни теории. Това е защитна реакция. За да потисне човек тревожността, той се вкопчва в идеологии. При над 65% от хората има потискане на тревожността. Единият начин за това е да доминираш и командваш или да си поставиш илюзорни стандарти. След това започват депресивните състояния", посочи д-р Пламен Димитров.

263 новозаразени с COVID-19 и 7 починали за денонощие

263 новозаразени с COVID-19 и 7 починали за денонощие

4843 PCR теста са направени за последните 24 часа

Нараснаха и случаите на зависимости като алкохолизма и домашното насилие. С над 400% е скочило самолечението с психоактивни вещества, нараснала е и злоупотребата с вещества и алкохол при младежите, анализира той. 

Той прогнозира, че обществото е в травматична ситуация, която ще продължи и след като коронавирусът изчезне.