Ако не се вземат мерки, броят на заразените с коронавируса расте неконтролируемо. Ситуацията в Италия е ясна илюстрация за това. Колко бързо ще бъде ограничена епидемията зависи точно от това. На наша страна е, че България взе сравнително рано мерки за ограничаване на контакта между хората.

Може да се надяваме на намаляване на нарастването на епидемиите и може би начало на някакво намаляване на случаите след около месец - месец и нещо.

Това заяви пред БНР преподавателят в "Оксфорд" д-р Петър Марков, специализирал епидемиология в Школата по тропическа медицина към Лондонския университет. Освен като преподавател, той работи и в Европейския център за контрол на инфекциозните болести. 

Удължиха мерките против епидемията до 12 април

Удължиха мерките против епидемията до 12 април

Министър Ананиев подписа заповедта

Според него може да се надяваме на намаляване на нарастването на епидемиите и някакво намаляване на случаите на заразени след около месец - месец и нещо

Начинът, по който се развива епидемията от Covid-19 е доста подобен в различните страни, обясни епидемиологът. В началото виждаме бавно нарастване, след това увеличение то на броя на случаите е доста по-бързо. Това, което се случва в България, не е много по-различно от това, което сме виждали в други страни, коментира д-р Марков.

Дотук оценките за смъртността са малко под 1% от всички заразени, но нивото ще остане относително несигурно още известно време, каза експертът. 

Испания удължава извънредното положение заради коронавируса

Испания удължава извънредното положение заради коронавируса

Правителството предлага то да продължи до 12 април

Той изтъкна, че масовото тестване е ключово за познанието ни за броя на случаите. Ако тестваме много малко, логично ще открием много малко случаи и обратно. Но проблемът с непълнотата на тестването е проблем във всички страни. Повечето тестват ограничено - само болни или тежко болни. Страните, в които се тества по-широко, установяват повече случаи".

"Може да се каже, че фактът, че в България досега имаме само 3 смъртни случая е един положителен прогностичен белег за размера на епидемията и това колко ще бъдат".

Не е изключено в по-ранните етапи на епидемията да са пропуснати смъртни случаи от новия коронавирус, които да не са установени като такива, предупреди Марков.

"Новият коронавирус има три характеристики, които го правят особено труден за контрол и справяне. Той не е твърде силен в нито една от тях, но комбинацията от трите го прави голям проблем. Едната е фактът, че много малко знаем за него. Другата е сравнително висока заразност, а третата - патогенността", обясни д-р Марков. 

Коронавирус: Осем починали и 2 666 заразени в Израел

Коронавирус: Осем починали и 2 666 заразени в Израел

39 души са в тежко състояние

Той каза, че на този етап все още няма нито ваксина, нито специфично лечение. Дългъ процес е разработването на ваксина и на противовирусен медикамент.

"Това, което се прави в момента като търсене на лекарство, е повече насочено в посока да се използват вече съществуващи лекарствени препарати, разработени за други цели. В момента са в проучвания най-различни типове лекарства. Най-обещаващите са противовирусно лекарство, разработено преди време срещу ебола - Рендесивир - и препарати срещу малария. Третото е комбинация от две противовирусни средства, разработени срещу ХИВ, съчетано с интерферон. Това са препаратите, които дават някаква надежда", обясни епидемиологът.

Към момента лекарите на знаят и как климатичните условия през пролетта и лятото могат да намалят темпа на заболеваемост. Наскоро публикуван анализ, според който има някаква връзка между температурата на различните места по света, където новият коронавирус е налице, и заболеваемостта.

"Това дава някаква надежда, а също и аналогията с другите въздушно-капкови инфекции, които всички намаляват през пролетта и лятото", каза медикът.