Носенето на маски във вътрешни пространства е изключително смислено и трябва да се носят правилно. За това настоя в сутрешния блок на Нова телевизия епидемиологът д-р Савина Стоицова.

В различните области картината със заразените от коронавирус варира - на някои места седи ниска заболеваемост, а на някои е висока, отчете д-р Стоицова. Коронавирус разпространението не е толкова равномерно, колкото се разпространява грипният вирус. Коронавирусът зависи от свръхразпространителите, посочи тя.

В момента Европа се опитва да живее с коронавируса и продължава усилието както при нас, така и по света. В болниците вече неслучайно се слагат маски и шлемове, изтъкна д-р Стоицова.

Ангел Кунчев: Всеки има глава на раменете си, за да сложи маска

Ангел Кунчев: Всеки има глава на раменете си, за да сложи маска

Здравният инспектор е убеден, че има смисъл от карантината

Дали в края на ноември месец може заразените с коронавирус хора да се увеличат на 1000 души, д-р Стоицова отбеляза, че всичко зависи от начина, по който ще се справим със ситуацията и това доколко се спазват мерките. Изключително много зависи от нас да помогнем на РЗИ и на лекарите да се държи коронавирусът под контрол, обясни д-р Стоицова.

Това, което се вижда в училищата, е, че разпространението на коронавирус отговаря на нивата на риска. Трябва да бъде запазен принципът на "балоните" - децата, да бъдат на групи и да не се смесват с останалите групи, настоя д-р Стоицова, според която трябва да се внимава с малките деца, които може да откажат да носят маски.

Тя настоя, преди да бъде пусната една ваксина на пазара, да бъде проверена добре.

Кантарджиев: Без нагло демонстриране на неносене на маски няма да има затворени училища

Кантарджиев: Без нагло демонстриране на неносене на маски няма да има затворени училища

Мерките при пазаруване по магазините се спазвали най-добре в София