Директорът на Четвърта градска болница в София доц. Аркади Иванов остава на поста си. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от "24 часа".

Според нея обаче е недопустимо пациент с коронавирус да чака да бъде приет в лечебното заведение над час. По тази причина настоя за ясни правила и алгоритми.

Фандъкова посочи, че е получила писмените обяснения на доц. Иванов, както и цялата документация от проверката. Снети са и обяснения от всички, участвали в забавянето при приема на пациента.

"Забавянето и престоя на линейката според записите е 66 минути, което не е по правилата. Четвърта градска болница има алгоритъм за прием на пациенти, с който е запознат целият персонал. Има пропуски при спазването на тези правила. Първото забавяне е над 30 минути до идването на дежурния лекар. Това е много сериозно закъснение. Второто забавяне е заради разговорите между дежурния лекар и началника на отделението, както и със спешния медик. Вместо да се действа, времето е минало в разговори. Това е недопустимо", категоричен е градоначалникът.

Фандъкова очаква писмени обяснения от директора на Четвърта градска

Фандъкова очаква писмени обяснения от директора на Четвърта градска

Според нея трябва да се види точната причина за забавянето

Според нея обаче в момента е необходимо подреждане на системата и изчистване на пропуските.

"Имаме нужда от всеки един лекар, медицинска сестра и санитар. А те се нуждаят от ясни правила в тази ситуация. Не смятам, че е време за оставки", подчерта Фандъкова и добави, че лично ще следи за подобряването на организацията и работата.

Тя посочи, че вчера е разговаряла със здравния министър за създаването на по-добра организация и алгоритъм за пациенти, които пристигат в болниците самостоятелно, но не са за хоспитализация. По нейни думи това е луфт, който би натоварил системата.

По отношение на петицията в подкрепа на доц. Иванов Фандъкова изтъкна, че той е един от най-добрите хирурзи и според нея е нормално пациентите му да го подкрепят. Решението й обаче не било емоционално, а разумно в ситуация на пандемия и остра нужда от лекари.

Фандъкова поиска проверка на Четвърта градска болница

Фандъкова поиска проверка на Четвърта градска болница

Тя изрази пълната си подкрепа за здравния министър...

в Четвърта градска болница вече са приети 14 души с коронавирус при 8 места за такива пациенти.

В столицата новозаразените за изминалото денонощие са 979 души, а приети в болница са 694. Фандъкова увери, че все още има места в общинските болници за пациенти, нуждаещи се от лечение.

Припомняме, на 31 октомври здравният министър Костадин Ангелов обяви в профила си във "Фейсбук", че щял да предложи в Народното събрание законопроект, който да постановява, че болници, които отказват да открият легла за болни от коронавирус, няма да работят с Националната здравноосигурителна каса. Причина за това негово предложение е отказът на Четвърта градска болница в София да приеме пациент с COVID-19, чието състояние се е влошило. 

Ангелов настоя столичният кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на болницата - Аркади Иванов.

Вчера стана ясно, че 384 души са подкрепили с петиция директора на Четвърта градска болница.

"Няма да стане!": Ангелов иска оставката на шеф на болница, отказала да приеме COVID пациент

"Няма да стане!": Ангелов иска оставката на шеф на болница, отказала да приеме COVID пациент

Става въпрос за Четвърта градска болница в София