Каквито и стъпки да се предприемат, те трябва да са предпазливи. Това заяви пред Нова телевизия зам.-директорът на "Пирогов" и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски по повод настояването на различни браншове за разхлабване на мерките.

Той обясни, че в края на миналата година е бил с оптимистична нагласа относно развитието на заразата у нас, тъй като е имало видимо намаляване на болните и пречупване на кривата. Новините, които сега идват от Англия, Испания и Германия обаче били изключително обезпокоителни.

Габровски бе категоричен, че при тази ситуация не може да си затворим очите, колкото и да ни се иска.

Той подчерта, че никой не иска да държи ресторантите затворени и всички искаме да водим нормален живот, но не може да не се съобразяваме с реалностите, а те са, че проблем има.

По негови думи мерките работят и в момента, в който започнем да ги спазваме стриктно, имаме добър резултат в рамките на няколко седмици. Другото била подготовката на системата.

544 новорегистрирани с COVID-19 за денонощие у нас

544 новорегистрирани с COVID-19 за денонощие у нас

49 души са починали

Габровски заяви, че след пикът на заразени в края на октомври, към момента здравните специалистиса готови както психологически, така и материално. Той обясни, че дори е имало риск да не стигне кислородът, но в момента вече необходимите количества са подсигурени.

Според него темата за коронавируса е станала политическа много бързо след март и април, когато страната ни имаше голям успех с овладяването на заразата, но октомври ни е показал, че експертното трябва да бъде водещо, защото политиката преследва други цели. По негови думи есенният пик на болестта е резултат от недалновиден и чисто политически подход.

Габровски предупреди, че ако направим грешна стъпка след няколко месеца на успех, поради което трябва да се връщаме назад, ще е изключително болезнено за всички.

"Ключът е в разумната и постепенна промяна. Не може да се хвърляме слепешката изведнъж да отваряме всичко, няма да се получи добър резултат", категоричен бе той. Нека не забравяме уроците от миналата година, нека бързаме бавно, призова още медикът.

Разхлабването на мерките е под условие за готовност от ново затягане

Разхлабването на мерките е под условие за готовност от ново затягане

Ресторантите да работят до 22.30 часа с 50% капацитет, предлага Борисов

Запитан дали не сме били подведени, като сме поръчали най-голям брой ваксини на "АстраЗенека", Габровски напомни, че преди 6 месеца изобщо не се е знаело дали ще има ваксина. Човечеството извървя огромен път за толкова кратко време, изтъкна той и допълни, че не смята, че сме допуснали грешка.

Той обясни, че най-важното е да се запазят ниските нива на заболеваемост, а не да се разчита на темповете на ваксинация.

"Дали ще носим 2-3 седмици повече маски не е толкова фатално. Изработването на имунитет не става мигновено. Трябва да приемем, че трябва да сме предпазливи и да имаме повишени мерки, борим се за по-спокойно лято и есен", поясни Габровски.

Заведенията и дискотеките не са приоритет за Ангелов

Заведенията и дискотеките не са приоритет за Ангелов

Предстои среща на Ангелов и Сачева