През септември Министерството на здравеопазването ще представи ново остойностяване на медицинския труд. Това стана ясно по време на организирана от АБВ дискусия за реформата в сектора, съобщава БНР.

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева обяви, че 1000 медицински сестри напускат професията всяка година. Тя подчерта, че заплатите са нереално малки.

По думите на Милка Василева отношението към труда и личностите на професионалистите по здравни грижи не е достойно. Затова те отговаряли по същия начин като напускат.

Бройката от 10 800 медицински сестри, които не достигат според Здравната карта, била един минимум и който донякъде бил успокоил системата, коментира Василева. Тя подчерта, че недостигът на тези професионалисти по здравна грижа всявал наистина напрежение в системата.

В кръглата маса на тема „Реформата в българското здравеопазване – позитиви и рискове за българските пациенти” участие взеха представители на ресорната здравна комисия, Българския лекарски съюз, лекарски и пациентски организации.

Зам.-председателят на комисията Георги Кючуков от АБВ коментира, цитиран от БНТ, че за него проблемите в българската здравна система започват с въвеждането на новата система на здравеопазването през 1999 година. Всички негативи след това били вследствие на грешни постановки в тази система, смята Кючуков.