Тримата души от Нагорни Карабах, които вчера бяха докарани с военния "Спартан" от Армения, са настанени в болница "Пирогов". Това обяви пред БНТ министърът на здравеопазването Христо Хинков.

По думите му пациентите са в тежко състояние, с дълбоки изгаряния, но медиците от "Пирогов" неведнъж са правили чудеса. Двама са с 50% изгаряния, а третият пациент- с 80%, уточниха от болницата, която има възможност да приеме още трима пациенти.

Иначе Христо Хинков е изненадан от не толкова трудното управление на МЗ, каквото очаквал. Важно било човек да знае какво да иска от администрацията.

По отношение на липсващите лекарства у нас, Хинков посочи, че причините за това са много. Трудно е да се договарят лекарства без посредници. Секторът е труден и много занемарен, даде той оценка на здравеопазването. Хинков е създал група от експерти, които работят по въпроса и търсят решения, стана ясно от думите му.

Той коментира и казусът с възможното отстраняване на директора на столичната АГ болница Майчин дом. "Началото на ноември ще бъде изнесен доклад на прокуратурата за "Майчин дом", въз основа на който ще взема решение за директора на болницата. Ако има престъпление, проф. Иван Костов си отива. Болницата в момента се справя бюджетно добре, намаляват просрочените задължения, нещата се поуспокоиха там", обясни Хинков.

Здравният министър е поставил срок до Нова година да се даде конкретна дата за първата копка на Националната педиатрична болница.

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Там обаче няма да има хеликоптерна площадка

Макар и трудно, все пак убедил Асен Василев, че ни е нужен протонен център за лечение на онкоболни в България, без европейско финансиране. "България трябва да развива високи технологии. В чужбина може да се лекуват пациентите, нуждаещи се от лъчетерапия с такива щадящи технологии, но защо да не го направим тук", запита реторично Хинков.

Въздушната спешна помощ върви по план, стана ясно още от думите му. Първият медицински хеликоптер се очаква през месец януари, като до момента са обучени около 110 души, които ще обслужват хеликоптерите.

Иначе новият щам на ковид протичал леко и не давал усложнения, но въпреки това имало интерес към ваксинацията. До момента са се ваксинирали около 18 000 души, обясни Христо Хинков.

Хинков няма намерение да подава оставка

Хинков няма намерение да подава оставка

Здравният министър уверява, че е лоялен към правителството