Хирурзи и специалисти в лечението на рак на гърдата искат да се обединят в Асоциация на хирурзите на гърда в България. Целта е всички специалисти, които имат опит в лечението на заболяването у нас, от всички болници в цялата страна, да се обединят и да лекуват пациентите чрез единен протокол. Идеята е заимствана от Великобритания. За целта тази сряда 11 май се организира Първа национална конференция на хирурзите на гърда, на която са поканени лекари от цялата страна.

Това обясниха пред медиите д-р Красимир Шопов, управител на Фондация "Експерти срещу рака" и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към УМБАЛ "Александровска", и д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в John Radcliffе Oxford на пресконференция днес.

Очаква се на конференцията в сряда да бъде учреден за първи път у нас Национален експертен съвет на хирурзите на гърда, включващ специалисти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна.

Главната цел е в основата да е пациентът, който да има улеснен достъп на лечение на заболяването. То да става не както е в момента - с лекари от различни специалности в различни болници, а да е чрез мултидисциплинарни екипи. Лекарите за лечение на рак на гърдата у нас са от различни специалности - пластична, онкопластична хирургия при рак на гърдата, обща хирургия, гръдна хирургия, гинеколози, лъчетерапевти, физиотерапия и други, обясни д-р Шопов.

"Основните цели, които сме си поставили след тази конференция - да се промени хирургичното лечение на рака на гърдата, да се премине към съвременно, да се застъпи онкопластичната хирургия, пациентката да се събуди с гърда", обясни още лекарят. Д-р Вълкан Иванов добави, че трябва да се въведе онкоконструктивната хирургия, за да се запази естетиката на гърдата. В чужбина, по негови думи, тази специалност се е отделила от общата хирургия. Той обясни, че ще се въведе и специалност "мамологична сестра", която да е връзката между лекаря, пациента, лечението и останалите пациенти. Д-р Шопов поиска специалността за лечение на жените с това заболяване да се нарича "Breast surgent".

Ракът на гърдата вече е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на гърдата вече е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на белия дроб беше най-често срещаният тип през последните две десетилетия

Идеята е също да се изградят центрове за лечение в страната - екипите да се обвързани с модел на поведение, да имат достъп до базата данни и свързаност между лечебните заведения в цялата страна, а лечението да е заимствано от Англия.

Невинаги операцията е първият избор - първо трябва да се знае статусът на тумора, смятат още специалистите. Именно за това се оплака и пациентката Блага Димитрова, че при поставяне на диагнозата тя е била веднага оперирана, без да й е дадена никаква консултация, а след това веднага й е предложена втора операция. Поради това тя започва търси лекари от цялата страна, за да се консултира преди всичко.

Пред БЛС и НЗОК бъдещата Асоциация ще постави условия - пациентите да не плашат имплантите, клиники с под 50 операции да не може да оперират, специалист с под 30 биопсии да не може да работи и това да се заложи в клиничните пътеки. Очаква се да се общува и с Пациентските организации.

Една от целите на Фондация "Експерти срещу рака" е създаването и сертифицирането на центрове за гърда "Breast Units" и у нас, за да може бъде осигурен комплексен подход на лечение и по-добро качество на живот на българските пациенти с тази диагноза.