До момента броят на хората, потърсили лечение в онкологичната болница, са с 33% по-малко спрямо същия период за миналата година. Хората не търсят онкологична помощ, отчете д-р Стефан Константинов, изпълнителен директор на УСБАЛ по онкология.

По думите му това е по-голям риск от страха на самите хора да посетят болница заради коронавируса. 48 души на ден умират от онкозаболявания и ако хората не търсят помощ, те рискуват да преминат в по-напреднал стадий и лечението става много по-трудно, предупреди лекарят.

"Не е причината в извънредното положение, причината е в страха на хората да отидат до болницата. В нашата болница са взети много сериозни мерки да се намали възможността за инфектиране с коронавирус", увери д-р Константинов.

Март месец хората, които са започнали терапията си, са я продължили, но през април месец нови пациенти не са идвали. Намаление на онкологичните заболявания няма, а има само растеж, посочи медикът и допълни, че самите планови операции са разрешени.

"Хората не трябва да имат никакво притеснение, когато се налага за здравето им", увери шефът на Онкологичната болница.

По отношение на въпрос за коронавируса и докъде можем да стигнем, д-р Константинов не пожела да се нарежда в "дългата редица шамани с математически модели", но за да намалеят болните хора, трябва да имат имунитет. Ултривиолетовите лъчи на слънцето също помагат и убиват вируса, отчете той.

Ние се справяме много добре щом в държавата се мисли за отхлабване на мерките, каза още изпълнителният директор на Онкологичната болница в София.