Приетите промени в Закона за здравето ощетяват хората с редки заболявания, които са над 18-годишна възраст. Това е становището на сдружение "Мостове".

Приетите промени в закона касаят хора с редки заболявания, които са под 18-годишна възраст. Гласувано е тяхното лечение да се покрие изцяло и след навършване на пълнолетие. На тези критерии отговарят 25 човека за цяла страна.

Но не се включват хората, които са развили редки заболявания след навършени 18 години.

По този начин всички пълнолетни пациенти, в това число и тези с редки форми на чести социалнозначими болести, на които се налага да им се приложи т. нар. "оф лейбъл" терапия или се нуждаят от лекарства, които не са в обхвата на пакета здравни услуги, покриван от редовното здравно осигуряване, остават без възможност лечението им да се покрива от НЗОК.

От сдружението поясняват, че това не само лишава пациентите от достъп до най-добрата медицинска грижа за тях, но и категорично поставя в риск здравето и живота им.

Те смятат, че промените в Закона за здравето трябва да се направят "така, че всички услуги, които се покриват чрез средства от държавния бюджет за децата до 18 г., да се покриват и за пълнолетните лица над 18 г., независимо кога е възникнало заболяването им".

НЗОК заплаща лекарствата за редки болести и след пълнолетие

НЗОК заплаща лекарствата за редки болести и след пълнолетие

Медикаментите ще се покриват и след навършване на 18 години