По-малко пострадали скиори през зимния сезон са преминали за лечение във ВМА. Това обясни пред News.bg проф. Неделчо Цачев, началник катедра Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия.

"Ски спортът е добър спорт, при който се натоварват всички мускулни групи на тялото, хубав, здравословен, но ски спортът е един от спортовете с най-висок травматизъм особено при любители, каквито са повечето ни скиори по пистите", подчерта той.

"Травмите, свързани със ски спорта, са мекотъканни увреди на колянната става, но имаме и много счупвания, защото по нашите писти не винаги се кара по най-правилния начин", предупреждава проф. Цачев.

Причина за травмите на пистата е и това, че не се спазват правилата. Друга причина е и карането извън пистата. "Това основно са млади момчета и момичета с висок адреналин, които търсят по-сериозни усещания", анализира проф. Цачев. Тази година във ВМА няма пострадала при лавина за разлика от 2017.

"Това също бяха млади хора, които карат извън пистите и бяха затрупани от лавина. Наистина това са много сериозни травми дори застрашаващи живота", коментира медикът.

Той е доволен, че тази година тежките травми са по-малко в сравнение с миналата година. "Тогава имахме и много пациенти, българи, които бяха пострадали в Австрия и Италия. Тази година има хубав пухкав сняг. Миналата година се разчиташе повече на уреди за изкуствен сняг и беше по-заледено. Тази година ски сезонът е много подходящ, има добър сняг, а така ние си обясняваме по-малкият брой тежки счупвания увреди", смята професор Цачев.

Повече по темата можете да прочетете в интервюто на Диляна Панайотова с проф. Неделчо Цачев.