И децата страдат от пост-COVID синдром. Родителите трябва да бъдат изключително внимателни, дори ако детето им е изкарало леко вируса. Това заяви пред Нова телевизия д-р ваксините ще трябва да се доработватот СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

"След между две и шест седмици след заразяването при децата може да настъпи мултисистемен инфламаторен синдром. Симптомите са висока температура, коремна болка, диария, кожен обрив. Това е рядко, но сериозно усложнение. Част от случаите може да бъдат объркани с инфекциозно заболяване. При 50-75% от децата може да бъде засегнато и сърцето. Могат да развият миокардит", каза д-р Ганева.

Ловеч има легла за ковид, но не и лекари

Ловеч има легла за ковид, но не и лекари

Има трима болни лекари от COVID

COVID-19 провокира и изявата и диагностицирането на диабет при подрастващите, заяви д-р Маргарита Ганева. От началото на пандемията през лечебното заведение са минали 28 деца с пост-COVID синдром.

По-рано бившият здравен министър д-р Мими Виткова заяви, че проблемът за мерките, които да се предприемат при децата, сега е голям. "Дълго време те учеха онлайн и образованието през тези две години страда страшно много. Продължителните и късните последствия от това, че образованието не е на необходимото ниво тепърва предстои да ги видим", допълни тя.

Според Виткова идеята на МОН да се търси баланс в някои региони не е възможна заради ръста на заболеваемостта.

"Трябва да си дадем още няколко дни при този рязък скок на заболеваемостта, за да видим какво ще се случи. Обикновено не първите дни са тези, които вкарват пациентите в болницата. До една седмица би трябвало прогнозата да се очертае по-ясно - дали при този ръст ние ще запазим равновесието в болниците", уточни тя.

Сербезова с други мерки отлага онлайн обучението в ковид вълна

Сербезова с други мерки отлага онлайн обучението в ковид вълна

Като пример тя даде спиране на извънкласните занимания

Д-р Мими Виткова каза, че COVID мерките в целия свят са нестандартни. "Това, че ресторантьорите са ваксинирани - в същото време проблемът е какви са техните посетители. И особено сега, в Омикрон, виждаме, че боледуват ваксинирани и неваксинирани. Идеята е да ги няма тези по-големи струпвания", допълни тя.

Според нея ваксините ще трябва да се доработват. "За съжаление, ваксините не се оказаха това, което очаквахме в началото. Тоест - ние очаквахме, че когато си ваксиниран, ще настъпи краят на епидемията. Виждаме, че това не се случва", увери Виткова.

По думите ѝ проблемите около пандемията с коронавируса са много и са предизвикателство пред медицинската наука. "Тепърва възниква въпросът, особено в Америка, за произхода на вируса. Там все още нямаме отговор. Връщаме се в началото на пандемията", уточни Виткова.

Относно отпадането на зеления сертификат при 60% ваксинирани и под 5% заетост на интензивните легла бившият здравен министър припомни, че някои страни вече го направиха. Нека да видим дали ще стигнем 60% - далеч сме още, допълни Мими Виткова.