Дори да сме преболедували коронавируса и да имаме антитела, нищо не пречи да бъдем имунизирани. Това заяви пред bTV акад. Богдан Петрунов от БАН.

Той бе категоричен, че поставянето на ваксина няма да влоши, а напротив - ще подобри състоянието ни, и добави, че все още не е ясно дали антителата, които се получават след боледуване, са само т.нар. "свидетели", които показват, че сме били в контакт с вируса.

Няма никакъв проблем дори да си носител на COVID-19, да бъдеш имунизиран, отново подчерта Петрунов.

По повод скептицизма на много от българите относно ваксината той изрази мнение, че не се е провела правилна и широкомащабна промоционна политика, а било изключително важно да се обясни на хората какво представляват тези ваксини.

Или ваксина, или стоим затворени

Или ваксина, или стоим затворени

Алергологът Мария Стаевска от Александровска болница очаква ваксините да помогнат

По негови думи се прави грешка между реактивност на ваксината и странични реакции. Петрунов обясни, че всички ваксини имат реактивност, която се проявява при поставянето им - зачервяване, температура. Съвсем друго нещо били страничните реакции, които могат да засягат отделни органи и системи, и са много по-опасни.

Експертът посочи, че на 29 декември официално Европейската агенция по лекарствата ще обяви кой може да си сложи ваксината.

Според него няма основание да се изчаква с поставянето на ваксината. Конкретно за ваксината на "Пфайзер" Петрунов подчерта, че тя е изпитана на над 40 000 души в трета фаза.

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Подготвя се национален план за ваксинация на населението

Аз съм убеден в нейната безвредност, но по отношение на нейната имуногенност - т.е какъв имунитет ще дава и колко ще е ефективна, ще е трудно да се каже сега, а след 1-2 години, обясни академикът. Той посочи, че все още не е ясно какво прави ваксината - дали намалява броя на заболелите, на смъртните случаи или предотвратява разпространението на инфекцията.

Според него всички трябва да бъдат с дълбокото съзнание, че е необходимо да бъдат имунизирани. Петрунов заяви, че всички здрави хора от 16 години нагоре без клинични заболявания спокойно могат да бъдат имунизирани с решение на личния лекар.

Той препоръча, когато сме заразени с коронавирус, да не стимулираме допълнително имунната си система, защото може да засилим т.нар "цитокинова буря", която е основата за тежките протичания. По негови думи вземането на имуностимуланти е добре, когато сме клинично здрави, но не и когато развием клинична картина.