Във всички случаи ваксините срещу коронавируса ще помогнат. В това увери алергологът доц. д-р Мария Стаевска от Александровска болница в сутрешния блок на БНТ.

Тя е изненадана от крайното мнение за ваксината, но според нея не би трябвало да има притеснения от нейното поставяне. Главоболието е най-честият страничен ефект на лекарствата и ваксините, може да има болка при боцването на ваксината, леко зачервяване, сърбеж, повишаване на температура - но това били нормални странични ефекти, когато човешкият организъм се сблъсква с нещо чуждо, обясни алергологът.

Ваксинирането да е само доброволно, настоя Радев

Ваксинирането да е само доброволно, настоя Радев

Той очаква правителството да подходи с цялата си отговорност към ваксините

Доц. Стаевска определи като неоснователни страховете на хората. Другият вариант е да стоим затворени и да съсипваме икономиката. Съвременният човек е спокоен, тъй като сме забравили, че инфекциозните болести съществуват, именно благодарение на ваксините, обясни тя и напомни голямата смъртност от преди век сред децата.

Трябва да направим избор - дали да дойде вирусът, или да го срещнем под формата на ваксина, която да стимулира имунната ни система да си изгради защита, посочи доц. Стаевска.

Ваксинират ни срещу COVID-19 в 6 региона
Обновена

Ваксинират ни срещу COVID-19 в 6 региона

В плана са разработени и фази за ваксиниране на хората по таргетни групи

Тя отхвърли твърденията, че ваксината е тествана само върху млади хора, тъй като се в протокола се изисква да има както млади, така и възрастни хора, както мъже, така и жени. Доц. Стаевска призова да спазваме мерките с носенето на маска, дезинфекция и дистанция, но въпреки това да не се отпускаме, защото всяко едно отпускане води до ново повишаване на заразените.

Доц. Стаевска изтъкна, че коронавирусът е като руска рулетка и напомни, че и млади хора са починали, а и деца са загубили битката с вируса в България. Според нея човек може да се зарази, ако е ваксиниран, защото не са изградил достатъчен имунитет, но това са около 5% от хората. "В най-добрия случай ваксината ще ни действа за дълъг период. Най-лошият е да трябва да се ваксинираме всяка година както срещу грип", разкри експертът.

По думите й най-доброто се направи - ваксините да са безплатни, да има фургони за тестване, но е трябвало и PCR тестовете да бъдат безплатни.

Ангелов: Ваксината ще достигне до всеки българин

Ангелов: Ваксината ще достигне до всеки българин

Нямаше подготвена здравна система в света, призна здравният министър