Изборът на Проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет (МФ) на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е обект на проверка от Министерство на образованието и науката (МОН) след редица обвинения за нарушения и неизяснени обстоятелства по време на процеса на избиране. Проверката е била проведена по заповед на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, след като в МОН бяха получени сигнали и жалби, съобщиха от Пресцентъра на МОН.

Комисия от МОН разгледа цялата документация, предоставена от университета. В резултат от проверката беше установено, че са спазени квотите за състава на Общото събрание, но има пропуски в процедурата на свикването и избирането. Ключов проблем е липсата на яснота дали всички членове на Общото събрание са били надлежно уведомени и дали потенциалните гласове, на тези които не са присъствали, нямаше да променят резултата от изборите. Не е предоставен и списък с регистрираните членове на Общото събрание от 23.06.2023 г., което допълнително усилва съмненията за липса на необходимия кворум.

Друг важен въпрос, който беше поставен на обсъждане, е свързан с поканата за Общото събрание. Изглежда, че има несъответствие в уведомленията относно мястото на провеждане - първоначално била посочена "Аулата на Болница "Лозенец", след което мястото е променено на "Аулата на СУ" - ректорат. Документите не разкриват дали всички членове са били уведомени за промяната.

В резултат на установените нарушения, Комисията счита свикването на Общото събрание на МФ на СУ за незаконосъобразно.

Щабквартира със собствен асансьор „кацнала“ в болница „Лозенец“

Щабквартира със собствен асансьор „кацнала“ в болница „Лозенец“

От години за съществуването му се носели легенди из болничните коридори