Няма нужда непрекъснато, от сутрин до вечер да се говори само за коронавируса. Всичко е казано, всичко е ясно, даваме пресконференция всеки четвъртък. Изместете фокуса от ковид, призова главният здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването "Лице в лице" по БиТиВи. Призивът му беше отправен към продуцентите, журналистите и медиите.

По думите му няма нужда допълнително да се натоварва психологически населението, информацията е достатъчно, която се предоставя, а трябва да се научим да живеем с тази инфекция. Според Кунчев не само гражданите са преинформирани, но и непрекъснатото говорене по темата допълнително натоварва медиците, които и без това са преуморени.

23 починали от COVID-19 за ден в България и 13,5% заразяемост

23 починали от COVID-19 за ден в България и 13,5% заразяемост

587 са новите случаи от направени 4320 теста

Въпреки този си призив Ангел Кунчев коментира ситуацията като "нещата в Европа вървят определено зле". В България ръстът е доста рязък, но и не прави изключение от тенденцията в останалите европейски страни. Само Дания и Естония са европейски държави, които отбелязват лек спад в заболяемостта и то с 2-3%, за разлика от среден ръст около 90%.

Тенденцията е обща и целта продължава да е внимание към здравната система да не се претовари напълно, така че помощ да бъде оказана на всеки, увери Кунчев. Той призна, че големият проблем на българската медицина са кадрите - "това е навсякъде, специалистите са недостатъчно и това се усеща дори и в големите окръжни и университетски болници."

Covid-19 вероятно ще стане ендемичен - няма да изчезне скоро

Covid-19 вероятно ще стане ендемичен - няма да изчезне скоро

Изкореняване на заболяване е пословично трудно дори при заболявания, за които имаме почти перфектни ваксини и постоянен имунитет

По отношение на мерките, които държавата ще вземе здравният инспектор обясни, че продължават да търсят баланса. В момента се подготвя указание към областните управители за предприемане на локални и таргетирани мерки. "Намесваме се там, където има проблем, тъй като това е доказало, че има ефективност", обясни Ангел Кунчев и даде като пример затваряне на отделна махала или квартал, социално заведение.