"Здравният министър ни казва в прав текст, че българските граждани са мошеници до един. За това трябва да се знае къде и как се появявят в ролята на пациенти". Това заяви на пресконференция в БТА Петко Кенанов, председател на Националното пациентско обединение "Конфедерация защита на здравето" по повод исканите пръстови отпечатъци от пациенти за влизане в болница и за купуване на лекарства.

"След като здравно министерство ще прави база данни, къде отива МВР с новите изисквания за лични карти. В личната карта на всеки има два кода - по ГРАО и Личен. Защо на здравното министерство тези кодове не са му достатъчни. Как някакъв трети код ще помогне на здравето ни. В новите лични карти ще има и чип - нещо неползвано в България. Нещата стават твърде странни. Когато всеки търговец, аптекар, ще си създаде лична база данни - това ще отива нагоре. Търговците като вземат да търгуват личните ни данни помежду си - кой ще ги спре и кой ще ги контролира", питат от пациентската организация.

Според Кенанов заради това, че се е източвала Здравната каса министърът иска целокупният български народ да дава пръстови отпечатъци. "Всеки от нас в един момент ще се нуждае от лекарства или ще бъде принуден да влезе в болница. Не виждаме с какво пръстовите отпечатъци ще допринесат за здравния статус на българския народ", уточни Кенанов.

В здравната система действа законът, валиден и за търговията: "Купувай евтино и продавай скъпо. Влагай малко и вземай много, ако може - всичко. Не щем тази система да работи по този начин", каза той като уточни, че всеки действащ лекар е регистриран като търговец според българското законодателство.

Според Кенанов, с тези пръстови отпечатъци се бяга от предоставяне на граждански права на гражданите. Той даде пример, че на пациентите не се предоставят разходооправдателни документи за тяхното лечение, а в документите на болницата липсва подписа на пациента. От Надзорния съвет на Здравната каса също не виждат подобни документи. "Те виждат потоци от пари, които се движат на тъмно", обясни пациентът.

"Пациентът е носител на правата. Колкото повече пари влизат в Здравната каса, толкова по-малко лечение се получава. Този, който плаща кеш го уважават и си получава сметката, а нас, които сме платци, не ни уважават и не ни лекуват достатъчно. Народе, не се страхувай! Още един път ще кажа - не се страхувайте от нищо", призова Петко Кенанов.

Според Адриан Стоев от Българска асоциация "Диабет" за промените, свързани с ТЕЛК-овете не е търсено мнението на пациентите. Заради икономии в НОИ искат да спрат пенсиите за хората, които все още работят. Един болен човек не може да има същите разходи, каквито има един здрав човек. Болните се нуждаят от психологическа помощ, профилактики, физиотерапия, обучение. В България това струва много пари", каза Стоев.

" Хората с увреждания имат нужда от повече пари в сравнение със здравите хора, който не го разбира, това е геноцид", допълни Адриан Стоев.

За периодичните проверки, при които пациентите са принудени да минават през ТЕЛК, Габриела Златарова, председател на асоциация "Цулиакия" каза, че генетичните заболявания са доживотни. "Кога ще започнат да признават генетичните заболявания за доживотни. Човек не може да си промени гените, защо искат на 3 години да минаваме през ТЕЛК? Да не мислят, че могат да ни поставят в медикаментозна кома".

Относно искането да премахнат инвалидните пенсии Кенанов запита защо полицаите като се пенсионират рано-рано си получават и пенсия и заплата. "Ако има липси в НОИ те са от военните и от полицаите, техните пенсии са високи, не на инвалидите. Не може да се вади на умряло куче нож. Това е грешна политика и не говори добре за нас като общество", обясни Кенанов.

Той допълни, че в Здравната каса участва и Тома Томов, който е съветник на министъра не му е мястото в Здравната каса. "В ЗЗО е определено, че министри нямат право да бъдат надзорници", допълни Кенанов.