Намаляването на парите за здравна структура и медицински персонал от "Многoгодишната финансова рамка" и от Фонда за възстановяване след коронавируса "Следващато поколение на ЕС" не отразяват научените уроци от кризата с Ковид-19.

Това гласи посланието на президентa на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME) проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри по повод решенията на Европейския съвет от 17-21 юли 2020 г. Неговата позиция е подкрепена и от Българския лекарски съюз.

"Геройство е ежедневното спасяване на човешки животи, но вероятността това да се случва с риск за собственото ни здраве, заради провали в системата, преминава извън дълга на професията", се казва в позицията.

СЗО призова държавите честно да съобщават данните за COVID-19

СЗО призова държавите честно да съобщават данните за COVID-19

Да се разкрасява информацията е опасно...

Според Монтгомъри отново се пренебрегват необходимостта от стратегически решения и финансова подкрепа за научните изследвания и здравеопазване на европейско ниво. Това е причината и от Българския лекарски съюз да подкрепят решението на Европейския парламент да не подкрепи предложенията на ЕС. Един от основните уроци на пандемията е че трябва като хора, здравни системи, държави и международни организации да имаме готовност да посрещнем кризи, които за кратко време преобръщат нашия живот. Здравето на населението е незаменимо богатство, но е и основен елемент в икономическото развитие и националната сигурност на страната, се казва в позицията.

Трябва да се има предвид, че подготовката на медицински кадри - лекари, професионалисти по здравни грижи и други необходими специалисти за ефективната работа на здравната система - отнема години обучение и специализация. Медицинските кадри, които са жизнено важни днес, са взели решението да се посветят на най-хуманната професия преди десетилетия.

Безспорно е, че стойността на една система се изразява чрез човешкия й капитал, който я преобразува в необходимите за обществото грижи и услуги. Медиците питат ЕС как ще се подобри здравната сигурност и как ще се подготвят бъдещи евентуални здравни кризи с толкова намален бюджет.