Осъзнаването от всички, че ситуацията не е тривиална, може би е най-големият проблем в борбата с COVID-19. Това гласи становище на Дружеството на кардиолозите в България.

Голямото предизвикателство пред човечеството е да приеме стриктното спазване на нефармакологичните мерки - маски, дистанция, дезинфекция и ограничаване на физическите контакти в следващите месеци. Това не само ще предпази здравната система от претоварване и срив, но и ще даде шанс на икономиката да работи, а децата да продължат да ходят на училище, се казва в становището им.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Кардиолозите призовават за осъзнаване, отговорност и съпричастност към стриктно спазване на обявените и необходими мерки за ограничаване на заболяваемостта от коронавирус в България.

Медиците предупреждават, че пациентите със сърдечно-съдови проблеми са сред най-застрашените и най-рисковите, те са тези с придружаващите заболявания и развиват най-тежките форми на вируса - сърдечно-съдови усложнения.

ТЕ са нашите майки и бащи, дядовци и баби, близки и любими хора. Нека ги пазим максимално, не само с медикаментозното лечение, но и със стриктно спазване на дезинфекциране и с правилата за физическа дистанция, зоват кардиолозите.

Те отново напомнят за носене на маски, вентилация, миене на ръцете.

Тези нефармакологични мерки са единствените засега ограничаващи заразата средства, признават медиците. Целта на тези мерки е да облекчи натоварената система на обществено здравеопазване, за да може и пациентите с други заболявания да получат медицинска помощ.

Здравният министър на обиколка по аптеките има ли лекарства
Обновена

Здравният министър на обиколка по аптеките има ли лекарства

Костадин Ангелов: В София във всички аптеки има антибиотици и лекарства за бременн

В много болнични заведения кардиолозите са включени активно в лечението на пациентите с Ковид-19. Въпреки това кардиолозите призовават пациентите да следват назначената им от каридиолог терапия.

Предстоят трудни месеци в лечението и грижата за хората със сърдечно-съдови заболявания, предупреждават кардиолозите. Нека помогнем с реална промяна на своя начин на живот, се казва в обръщение от дружеството на кардиолозите.