Да има национална програма за чернодробни заболявания и Здравната каса да поеме поне едно чернодробно изследване. За това настояват д-р Радин Цонев и проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология пред БНР.

"Скрининговите програми изобщо не са застъпени. Там се борим с министерство, със Здравна каса. Една от мерките, които бихме желали да бъде, това е въвеждането в плана на личния лекар един от чернодробните ензими, какъвто е АЛАТ-а", каза д-р Цонев. 

„Александровска” с уникален апарат за чернодробни изследвания

„Александровска” с уникален апарат за чернодробни изследвания

Болницата ще тества пилотно

По думите на проф. Красимир Антонов с едно сравнително евтино изследване може да се обхванат много болести на черния дроб. С него може да се видят вирусни хепатити, алкохол, автоимунни заболявания, омазняване на черния дроб, токсични увреждания от билки, медикаменти.

Според интернет проучване всеки пети българин има най-обща информация за черния си дроб. "96 % възприемат черния си дроб като много важен, но въпреки това делът на хората, които профилактично се преглеждат, е нисък", казва д-р Радин Цонев.

"Като цяло българинът знае къде е черният му дроб или поне предполага къде се намира, защото винаги, когато се появи пред лекарските кабинети и го заболи в дясно, той смята, че това е черният дроб. Хората не знаят, че черният дроб по принцип тихо си боледува и той не боли, защото няма рецептори за болка", поясни д-р Цонев.