Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изплатила на лечебните заведения за болнична медицинска помощ 153 511 922 лв. Парите са за извършена и отчетена дейност през ноември 2017 г., включително и още 32 241 969 лв. за лекарства за лечение на онкологично болните, съобщиха от Касата. Разплащането е станало днес, на 21 декември 2017 г.

На врачанската болница МБАЛ "Христо Ботев" са преведени 355 080 лв., като са постигнати споразумения с над 11 кредитори за намаление на размера на наложените запори и тяхното разсрочване. От Касата уверяват, че са провели успешни преговори с кредиторите.

Врачанската болница отново е пред затваряне

Врачанската болница отново е пред затваряне

Медиците готвят протести…

Парите, преведени на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - Враца ще отидат за доплащане на възнаграждения на служителите на лечебното заведение за октомври и аванс за ноември 2017 г.

Ловешката болница "Проф. д-р Параскев Стоянов" получава 234 480 лева. Постигнато е споразумение със 7 кредитори за намаляване размера на наложените запори и тяхното разсрочване. С тези пари ще изплатят заплатата на персонала за месец октомври 2017 г.

Д-р Анка Георгиева, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч, декларира, че няма да има оставки на медицинския персонал. Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса вече работят по съставяне на оздравителна програма и в двете лечебни заведения. Тя ще бъде обсъдена с тях в началото на януари 2018 г.

Решиха да отпуснат пари от Здравната каса за болницата в Ловеч

Решиха да отпуснат пари от Здравната каса за болницата в Ловеч

Министерство на здравеопазването уверява, че работещите в лечебното заведение ще получат и заплатите си

От НЗОК отчитат, че по 7579 договора за извънболнична медицинска помощ са платени:

за първична извънболнична медицинска помощ - 16 893 429 лв;

за специализирана извънболнична медицинска помощ - 20 708 732 лв;

за медико-диагностични дейности - 7 109 680 лв.

По 5864 договори за дентална помощ са изплатени 13 285 490 лв.

От Касата преведоха 5 255 871 лева на аптеките. С тези пари осигуряват част от заплащането на лекарствата за домашно лечение на пациентите, включително и на тези, които получават скъпоструващо лечение по протокол.

От БЛС искат демонополизиране на Здравната каса

От БЛС искат демонополизиране на Здравната каса

Къде са надсъбраните пари за здравни вноски, питат от Лекарския съюз

Според становището на НЗОК прехвърлянето на изплащане на средствата за първите дни на януари 2018 г. няма да застраши лечението на здравноосигурените граждани, нито работата на аптеките. От Касата припомнят, че за празниците личните лекари могат да предпишат по-рано от 30-дневния срок лекарствата на хронично болните.