Не ни притеснява бройката, притеснява ни рязкото повишаване на броя на заразените и рязкото повишаване на броя на заетите легла. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който присъства на представянето на първия робот за автономна дезинфекция в СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров", съобщава БГНЕС.

Той посочи, че в момента са заети 2000 болнични легла, а след като бъдат прехвърлени 2500, започват да се ползват легла за лечение на други заболявания.

По негови думи засега капацитетът позволява да не се засяга лечението на други заболвяния, но се очаква другата седмица се достигнат 2500 заети легла.

Според Кацаров най-вероятно в следващите дни цялата страна ще влезе в оранжева зона.

Запитан какви противоепидемични мерки се очаква да бъдат въведени, министърът подчерта, че каквито и да бъдат, ще има гратисен период, преди да влязат в сила, а засегнатите ще получат обезщетение.

Той обясни, че първите мерки, които ще бъдат предприети, са насочени към държавната и общинската администрация. По негови думи най-рискови са събития, които се провеждат и на открито, и на закрито, при които има струпване на много хора. По тази причина според министъра първите мерки ще бъдат насочени към такъв тип събития.

Кацаров обяви възможност събития за ваксинирани да не се ограничават

Кацаров обяви възможност събития за ваксинирани да не се ограничават

Процедурите по подготовка на системата са в ход

"Вероятно с първата издадена заповед ще бъде предвидена и възможността за учреждения или дейности, които се извършват от хора, които са ваксинирани или са осигурили вход за хора със сертификати, преболедували, PCR тест. Ако на такова място са се събрали само хора, които отговарят на тези условия, според нас не само, че не е нужно да се налагат допълнителни ограничения, но може да не се налагат никакви ограничения относно капацитета", отбеляза той, подчертавайки, че това е допълнителна възможност, а не дискриминация.

При невъзможност да се осъществи такъв вариант, ще има ограничение до 50% на капацитета.

Кацаров призова парламента да приеме актуализацията на бюджета, за да могат да бъдат обезпечени финансово както тези мерки, така и заплащането на работещите на първа линия и доставките на медикаменти.

По негови думи друга мярка е даването на възможност леките и средно тежките случаи да се лекуват амбулаторно.

Под това разбираме осъществяване на клинични прегледи, осъществяване на безплатен пакет изследвания и пакет от лекарства, които могат да бъдат изписани, така че пациентът да не ги заплаща, обясни той.

Мира Кожухарова: Без пълно затваряне в оранжева зона

Мира Кожухарова: Без пълно затваряне в оранжева зона

При 100% ваксиниран персонал заведенията ще работят

Кацаров е на мнение, че по този начин ще може да се намали натискът върху болниците и хора, чието състояние позволява да се лекуват у дома, а не в болница.

Министърът посочи и че засега не се предвиждат ограничения за училищата и университетите, но увери, че мерки ще се предприемат своевременно и при необходимост.

Той допълни, че се обмисля вариантът цената на пътеките, по които се лекуват болните, да бъде повишена, но за целта трябва решение на съсловните организации и актуализация на бюджета, тъй като такива средства не са предвидени в настоящия бюджет.