Министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му са обсъдили с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки, предвид увеличаващия се брой заразени с коронавирусната инфекция.

Срещата се е провела днес в Министерство на здравеопазването.

Сред предложенията на специалистите за въвеждане на противоепидемични мерки са били ограничаване посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания.

РЗИ-та готвят списъци с рисковите за заразяване с COVID-19 места

РЗИ-та готвят списъци с рисковите за заразяване с COVID-19 места

Димитър Петров: Мерките следват плана, въпреки че има съпротива

Отчетен беше и рискът за повишаване нивата на заболяемостта след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма.

"Всяко мнение и предложение, което споделите, е важно за вземането на най-правилното решение относно въвеждането на противоепидемични мерки", е обяснил министърът на здравеопазването. В прессъобщението не се посочват кои допълнителни мерки е склонен да вземе като решение здравният министър.

Днес: Нови 1405 случая или 6,4% положителни. Активните случаи - 16 983, 1832 се лекуват в болница, а 160са в реанимация.

"Ефективното управление на епидемията ще зависи от спазването на въведените противоепидемични мерки и от контрола по тяхното прилагане, в това число от засиления контрол по отношение на пристигащите от чужбина лица", е посочил директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

В рамките на срещата са били представени данни за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19 и др. Изнесена е била информация за броя направени PCR и антигенни тестове от началото на епидемията до 31 юли тази година.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.5%

Отдавна съм се ваксинирал 50.2%

Може и да побързам, но чакам есента 4.0%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 8.7%

Само когато стане задължително 12.4%

Аз съм антиваксър 19.2%

В изготвен от Националния център по заразни и паразитни болести доклад се казва, че най-засегнати от новата вълна като численост ще бъдат младите и неваксинираните хора, но по-тежко се очаква заболяването да протича при възрастните и хронично болните граждани.

Планът при следваща COVID вълна - 4-степенна цветова скала и по области

Планът при следваща COVID вълна - 4-степенна цветова скала и по области

В момента страната ни се намира в зелената зона

Припомняме, днес в Народното събрание образователният министър Николай Денков заяви, че МОН желае учебната година да започне присъствено, но се подготвя и за вариант за дистанционно обучение. Не може да се планира по никакъв начин още отсега удължаване на учебната година, тъй като развитието на епидемията е непредвидимо.